Najteža ‘staza’ Tine Maze

Tina Maze zaslužila je oproštaj velikana jer je najbolja slovenska sportistica svih vremena

Ciljni prostor 53. izdanja “Zlatne lisice” na mariborskom Pohorju trebao bi 7. januara biti pozornica oproštaja Tine Maze, najveće sportašice koju je Slovenija ikada imala. Trebao bi biti… Ali, hoće li i biti?

Staza koju je trasirao Slovenački skijaški savez vjerovatno je najteža u karijeri Tine Maze. Doduše, ni tim Tine Maze nije se najbolje pripremio za tu posljednju trku. Ili, bolje rečeno, Tinin alfa i omega u ekipi Andrea Massi ciljao je ne na bodove u Svjetskom kupu nego na eure.

S poslovnog aspekta tu nema ništa pogrešno niti neobično, ali, s obzirom na trenutak koji se više nikada neće ponoviti i koji će kod mnogih iznuditi suze, trebalo je imati možda malo više takta. Pominjala se cifra od 80-ak hiljada eura, koliko bi Tina zaradila noseći dres s nazivima svojih sponzora.

No, pravila Međunarodne skijaške federacije (FIS) kažu i nalažu drugačije. Tina mora nastupiti kao član reprezentacije, a da bi nastupila u reprezentaciji, mora biti član nekog kluba, što nije slučaj, ali se rješava za 15 minuta s 50-ak švicarskih franaka.

Mnogo je ozbiljniji problem odjeće. Tina još od 2008. godine nastupa praktički samostalno, kao zaseban tim, i još od tog vremena datiraju lagani “nesporazumi”. Slovenački savez ima svoje sponzore i svaki član reprezentacije mora ispunjavati klauzule iz ugovora.

Slovenski mediji digli su se i podijelili. Početak je izgledao inkvizitorski. Kao, Tina traži 80.000 eura za jedan nastup, dok cjelokupni budžet za sve pogone Skijaškog saveza Slovenije iznosi 1,6 milona eura. Ili se, naprimjer, zbog nestašice novca gasi SK Tržič, u kojem je ponikao Bojan Križaj…

Kad je prošao prvi val ljutnje i razočarenja i kada su se iz Saveza izvinili Tini za “lapsus” od 80.000 eura, ispostavilo se da se radi o 15.000 eura i u cijelu kampanju uključeno je nešto više pameti.  

Zaslužila oproštaj velikana

Proveo sam vikend u Alta Badiji, gdje se vozio veleslalom muškaraca za Svjetski kup. Maze je učestvovala u muzičkom dijelu programa i pokazala da je s mikrofonom vješta kao i na skijama. Nažalost, pred novinarske mikrofone nije došla. Možda za neke poteze svog menadžerskog tima nije ni znala. Možda…

S Tinom nisam razgovarao, ali jesam s Tonetom Vogrincem, tvorcem nekadašnjeg jugoslovenskog skijaškog čuda krajem ‘70-ih, koji je danas u penziji, ali je član Izvršnog odbora FIS-a i organizacionog odbora “Zlatne lisice”.

“Sve je ovo nepotrebno. Za sve se mogao naći kompromis. Nije fer da se sada sve lomi preko Tininih leđa. Razumljiva je želja za zaradom. Istovremeno, pravila se moraju poštovati i mogu se još uvijek ispoštivati. Mi Tinu hoćemo u Mariboru i to bi bilo fantastično – i za nju i za cijeli događaj. Ovih dana imamo sastanak i nadam se da ćemo riješiti problem”, rekao je Vogrinec.

Naravno da bismo svi željeli vidjeti Tinu 7. januara u ciljnom prostoru 53. “Zlatne lisice”. Zaslužila je oproštaj velikana, i to na dan kad je tačno prije 50 godina u njemačkom Berchtesgadenu održana prva trka za Svjetski kup.

A Tina Maze je istoriju Svjetskog kupa popunila nevjerovatnim podvizima rušeći rekorde u broju pobjeda u sezoni, broju osvojenih bodova, pobjeđujući u svih pet disciplina i, konačno, osvojivši 13 medalja (šest zlatnih) na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

U ciljnom prostoru “Zlatne lisice” željeli bismo čuti buran aplauz, pa makar Tina i ne zapjevala. U takvim je situacijama malo kome do pjesme.

Izvor: Al Jazeera