Najstariji stanovnici svijeta

Amerikanka Besse Cooper, rođena 26. avgusta 1896. godine, najstarija je osoba na svijetu (AP)

U jednom dijelu brodvejskog mjuzikla „Slava“, Carmen pjeva o želji za vječnim životom, no nažalost to nije moguće.

Prema podacima američke Centralne objavještajne agencije (CIA), prosječna životna dob stanovnika planete iznosi 67,59 godina, no postoji grupa koja tu cifru uveliko prevazilazi. Blizu 1.000 osoba živi već 100 godina, dok jedna desetina njih ima više do 110 godina života.

Gerontološka istraživačka grupa (GRG) posjeduje listu najstarijih stanovnika planete. Do 6. marta 2012. godine, 71 osoba (65 žena i šest muškaraca) nalaze se na ovoj listi, a najmlađa je 110-godišnja Francuskinja Jeanne Rannou, rođena 14. septembra 1901. godine.

Marie-Therese Bardet [AFP/Getty]

Prije nekoliko dana je 114. rođendan proslavila Misawo Okawa (5. mart 1898.) koja je sada najstarija ćena u japanskoj prefekturi Osaka. Do septembra 2011. godine, kada su njene godine prijavljene japanskim vlastima, Okawina impresivna dugovječnost nije bila poznata javnosti.

Međutim, mala misterija okružuje njeno kotiranje kao najstarije žene u Osaki jer su u toku nastojanja da se identificira jedna njena sugrađanka koja je rođena između oktobra i decembra 1897., znači nekoliko mjeseci prije Okawe.

Inače, Japan je poznat po osobama koje dožive duboku starost. Među takvima je i Kame Nakamura, treća najstarija stanovnica ove azijske države. Rođena je 8. marta 1898. godine i živi u prefekturi Okinawa, malom otoku između istočne Kine i Filipinskih mora.

Mnogi vjeruju da ljudi iz Okinawe znaju tajnu „vječne mladosti“ jer mnogi od njih dožive 100. godinu. Oni su inače veoma aktivni i imaju ishranu male kalorične vrijednosti, a ključne namirnice su maslinovo ulje, voće, povrće i žitarice.

Neobičan život imala je i još ima Marie-Therese Bardet (2. jun 1898.). Rođena je u javnoj bolnici u Lorientu, malom gradu u Francuskoj, a majka joj je bila neudata što je u to vrijeme bilo skandalozno.

Kada je imala 15. godina, Bardet je oboljela od težeg oblika tifusne groznice zbog koje je izgubila kosu i umalo život. Od tada, barem tako tvrdi njena porodica, ova Francuskinja je imala dobro zdravlje.

Najstarija tamnoputa osoba

Njen sin Leon, kojem je 90 godina, kazao je kako Bardet nikada nije pušila i kako se ne može sjetiti da li je ikad išta pila drugo osim vode.

Najstarija osoba iz Francuske se sprema proslavili 114. rođendan, ima dvoje djece, sedmoro unuka i najmanje 15 praunuka.

Ipak, ona nije najstarija osoba u historiji Francuske. To je Jeanne Louise Calment koja je preminula u 122. godini.

Najstarija tamnoputa osoba na svijetu, zvanično priznata za razliku od Bautiste, je Mamie Rearden iz Južne Caroline, rođena 7. septembra 1898. godine.

Nakon što je dobila certifikat za učiteljicu, Rearden se udala 1918. godine i sa mužem Ocayem dobila 11 djece. Trenutno živi sa sinom Davidom i kćerkom Marthom i ima jednostavan recept za dug i dobar život.

„Uvijek se odnosite prema drugima na onaj način na koji želite da se oni odnose prema vama. Gledajte svoja posla, budite dobri i Gospod će vas blagosloviti“, kazala je.

Hatsue Ono je rođena 31. oktobra 1898. godine u prefekturi Iwate na sjeveroistočnoj obali Japana. Nekada, tokom prošlog stoljeća, preselila se nešto sjevernije, na drugi japanski otok po veličini Hokkaido.

Hokkaido je poznat po svojoj ishrani baziranoj na ribi i plodovima mora, bogatoj masnim kiselinama omega-3 koje umanjuju krvni pritisak i mogu umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i senilnosti. Također, otok je poznat po svojoj prirodnoj okolini i klimi, a sve ovo je pomoglo da Ono postane treća najstarija osoba u Japanu

Prvog dana 1899. godine rođene su Hina Shikawatari i Tome Takaoka koje su svoj cijeli život provele u Japanu. Više podataka o ovim ženama nije poznato izuzev da su napunile 113 godina u januaru ove godine.

Izvor: Agencije