Oglasi

Najstariji stanovnici svijeta

Blizu 1.000 osoba živi već 100 godina, dok jedna desetina njih ima više do 110 godina života.
Amerikanka Besse Cooper, rođena 26. avgusta 1896. godine, najstarija je osoba na svijetuAP

U jednom dijelu brodvejskog mjuzikla „Slava“, Carmen pjeva o želji za vječnim životom, no nažalost to nije moguće.

Prema podacima američke Centralne objavještajne agencije (CIA), prosječna životna dob stanovnika planete iznosi 67,59 godina, no postoji grupa koja tu cifru uveliko prevazilazi. Blizu 1.000 osoba živi već 100 godina, dok jedna desetina njih ima više do 110 godina života.

Gerontološka istraživačka grupa (GRG) posjeduje listu najstarijih stanovnika planete. Do 6. marta 2012. godine, 71 osoba (65 žena i šest muškaraca) nalaze se na ovoj listi, a najmlađa je 110-godišnja Francuskinja Jeanne Rannou, rođena 14. septembra 1901. godine.


Juana Bautista de la Candelaria Rodriguez [AP]

Trenutno najstarija osoba na svijetu je Amerikanka Besse Cooper, rođena 26. avgusta 1896. godine i uvrštena je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Nakon smrti 113-godišnje Beatrice Favre 19. januara 2009. godine, postala je najstarija žiteljka američke države Georgia, da bi dvije godine kasnije došla do svjetskog rekorda.

Tada je rodbina Kubanke Juane Bautista de la Candelaria Rodriguez bila žestoko razočarana jer Bautista tvrdi kako je rođena 1885. godine, što bi značilo da je u februaru 2012. godine imala 127 godina.

Rad u tvornici municije

Međutim, GRG sumnja oko dokumenata ove stare Kubanke. Iako njeni identifikacijski papiri pokazuju da je rođena 1885. godine, Robert Young, stariji istražitelj GRG-a, smatra kako dokumenti potiču iz 1950-tih, te da je Bautista rođena vjerovatno 1915. godine.

Young sumnja i u njene tjelesne mogućnosti, posebno u činjenice kako Kubanka može stajati i hodati uz pomoć drugih osoba. On tvrdi kako nije moguće da se ona kreće ako je stara onoliko koliko tvrdi.

No, bilo kako bilo, Cooper ostaje najstarija osoba na svijetu.


Jirouemon Kimura [Reuters]

Prati je Dina Manfedini, rođena 4. aprila 1897. u malom italijanskom gradu Sant Andrea. Dvadesetih godina proteklog stoljeća preselila se u SAD, tokom Drugog svjetskog rata radila je u lokalnoj tvornici municije, a potom je radila kao čistaćica dok nije napunila 90 godina. Zajedno sa mužem, odgojila je četvero djece, od kojih je troje još uvijek živo.

Manfedini je tokom života dobila sedam unuka, sedam pra unuka i 12 pra-praunuka.

Nakon dama, na red dolazi najstariji muškarac na svijetu – Jirouemon Kimura, rođen 19. aprila 1897. godine.

On bi trebao u aprilu 2012. godine proslaviti svoj 115. rođendan čime postaje najstariji muškarac na svijetu. Treba istači kako je on najstariji muškarac koji je ponio titulu tokom svog života. Kimura je također jedan od samo šest muškaraca koji su živjeli više od 114 godina.

Rođen je u japanskom Kyotu i imao je dosta sreće pa je preživio zemljotres magnitude 7,6 stepeni 1927. godine koji je odnio više od 3.000 života. Kaže kako svoj dugi život duguje zdravoj ishrani.

Penzionisao se nakon 40 godina rada kao poštar, a sada provodi vrijeme gledajući mečeve sumo hrvača na televiziji. Kimura je otac sedmoro djece (pet još živi), a dobio je 15 unuka, 23 praunuka i osam pra-pra unuka.

Impresivna ljekarska karijera

Sve dok se nije penzionisala u maju 2001. godini, Leila Alice Denmark (rođena 1. februara 1898.) je bila najstarija pedijatrica na svijetu. Radila je do svoje 103. godine u jednoj bolnici u američkoj Atlanti.

Denmark ima impresivnu ljekarsku karijeru. Ona je bila treća žena koja je dobila ljekarsku diplomu na Univerzitetu u Georgiji i radila je na razvoju vakcine za hripavac (magareći kašalj).

Ima mnogo savjeta za dug život. Recimo, žestok je protivnik brze hrane i slatkiša, pa je nekoliko puta odbila rođendansku tortu jer ona sadrži šećer, te preporučuju da se pije samo voda. Denmark dodaje kako je smisao za humor ključ za dug život, a tomu svjedoči njen 114. rođendan prošlog februara.


Marie-Therese Bardet [AFP/Getty]

Prije nekoliko dana je 114. rođendan proslavila Misawo Okawa (5. mart 1898.) koja je sada najstarija ćena u japanskoj prefekturi Osaka. Do septembra 2011. godine, kada su njene godine prijavljene japanskim vlastima, Okawina impresivna dugovječnost nije bila poznata javnosti.

Međutim, mala misterija okružuje njeno kotiranje kao najstarije žene u Osaki jer su u toku nastojanja da se identificira jedna njena sugrađanka koja je rođena između oktobra i decembra 1897., znači nekoliko mjeseci prije Okawe.

Inače, Japan je poznat po osobama koje dožive duboku starost. Među takvima je i Kame Nakamura, treća najstarija stanovnica ove azijske države. Rođena je 8. marta 1898. godine i živi u prefekturi Okinawa, malom otoku između istočne Kine i Filipinskih mora.

Mnogi vjeruju da ljudi iz Okinawe znaju tajnu „vječne mladosti“ jer mnogi od njih dožive 100. godinu. Oni su inače veoma aktivni i imaju ishranu male kalorične vrijednosti, a ključne namirnice su maslinovo ulje, voće, povrće i žitarice.

Neobičan život imala je i još ima Marie-Therese Bardet (2. jun 1898.). Rođena je u javnoj bolnici u Lorientu, malom gradu u Francuskoj, a majka joj je bila neudata što je u to vrijeme bilo skandalozno.

Kada je imala 15. godina, Bardet je oboljela od težeg oblika tifusne groznice zbog koje je izgubila kosu i umalo život. Od tada, barem tako tvrdi njena porodica, ova Francuskinja je imala dobro zdravlje.

Najstarija tamnoputa osoba

Njen sin Leon, kojem je 90 godina, kazao je kako Bardet nikada nije pušila i kako se ne može sjetiti da li je ikad išta pila drugo osim vode.

Najstarija osoba iz Francuske se sprema proslavili 114. rođendan, ima dvoje djece, sedmoro unuka i najmanje 15 praunuka.

Ipak, ona nije najstarija osoba u historiji Francuske. To je Jeanne Louise Calment koja je preminula u 122. godini.

Najstarija tamnoputa osoba na svijetu, zvanično priznata za razliku od Bautiste, je Mamie Rearden iz Južne Caroline, rođena 7. septembra 1898. godine.

Nakon što je dobila certifikat za učiteljicu, Rearden se udala 1918. godine i sa mužem Ocayem dobila 11 djece. Trenutno živi sa sinom Davidom i kćerkom Marthom i ima jednostavan recept za dug i dobar život.

„Uvijek se odnosite prema drugima na onaj način na koji želite da se oni odnose prema vama. Gledajte svoja posla, budite dobri i Gospod će vas blagosloviti“, kazala je.

Hatsue Ono je rođena 31. oktobra 1898. godine u prefekturi Iwate na sjeveroistočnoj obali Japana. Nekada, tokom prošlog stoljeća, preselila se nešto sjevernije, na drugi japanski otok po veličini Hokkaido.

Hokkaido je poznat po svojoj ishrani baziranoj na ribi i plodovima mora, bogatoj masnim kiselinama omega-3 koje umanjuju krvni pritisak i mogu umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i senilnosti. Također, otok je poznat po svojoj prirodnoj okolini i klimi, a sve ovo je pomoglo da Ono postane treća najstarija osoba u Japanu

Prvog dana 1899. godine rođene su Hina Shikawatari i Tome Takaoka koje su svoj cijeli život provele u Japanu. Više podataka o ovim ženama nije poznato izuzev da su napunile 113 godina u januaru ove godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.