Najsjeverniji mesdžid na svijetu otvoren i za nemuslimane

Džemat i osnivači rade što je u njihovoj moći, ali da je potrebna dodatna duhovna i materijalna podrška (Anadolija)

Mesdžidi najbliži Sjevernom polu nalaze se u norveškom gradu Tromso. Iako su mesdžidi Al-Rahma i El-Nur veličinom maleni, primaju veliki broj vjernika koji tu žele obaviti vjerske obrede, javlja Anadolija.

Al-Rahma je dio zelene zgrade u ulici Gronnegata. U džamiji se nalaze fotografije Kabe, u Mekki, i Poslanikove džamije, u Medini, u Saudijskoj Arabiji. Mesdžid je zapravo stara kuća u kojoj već 20 godina muslimani uče iz svete knjige Kur’ana te obavljaju svoje molitve.

U mesdžidu se ne klanja samo namaz već tu za vrijeme mjeseca posta za muslimane, iftare (objeduju) postači koji se uz razgovor i druženje bolje upoznaju i razmjenjuju mišljenja.

Vrata ovog malenog dvospratnog, ali i drugih mesdžida nisu otvorena samo za muslimane, već za sve one koji žele znati nešto više o islamu.

[Anadolija]

“Na sjeveru smo Norveške. Za samo šest do sedam sati ste na Sjevernom polu. Ovdje su uslovi života teški. Za vrijeme ramazana, Sunce nikako ne zalazi. Zbog toga je važno da ovdje postoji referentna tačka. Ovaj mesdžid je referentna tačka za muslimane”, smatra Ali koji dodaje kako se posebno mladi interesiraju za određene informacije, vjerske obrede tokom sklapanja braka, ukopavanja preminulih kao i prikladno obilježavanje vjerskih praznika.

On ističe kako džemat i osnivači rade što je u njihovoj moći, ali da je potrebna dodatna duhovna i materijalna podrška.

Problemi u praktikovanju vjere

Mohammed Josef Moe, iz Somalije, kaže kako tokom obavljanja namaza (molitve) u školi, nailazi na probleme.

“Vide nas kako na pauzama klanjamo. Galame na nas, ljute se. Kažu da tu klanjanje nije dozvoljeno. Ovo je najvažniji problem s kojim se suočavamo”, požalio se Moe koji je podsjetio da je obavljanje namaza obaveza svakog muslimana i dodao kako se te molitve obavljaju u određenim dijelovima dana.

Moe je kazao kako nema potrebe da se na njih galami.

“Vrijeme vani je jako hladno. Kako da izađemo i vani klanjamo. Na pauzama svako radi šta želi. Neko sluša muziku. Ali ako vi obavljate namaz, čak i ako nema časa tada je problem. Ne shvatam šta je cilj toga”, rekao je Moe.

Džematlije smatraju da je neophodno onima koji ne razumiju određene stvari vezane za islam dijalogom, na lijep način pojasniti i na taj način ukloniti probleme s kojima se susreću.

Izvor: Agencije