Najraniji homo sapiens imao je sofisticirana umijeća

Arheologija, Arheolozi
Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu povijest razvoja čovjeka (EPA)

Na travnatim afričkim terenima neki od najranijih homo sapiensa pokazivali su neočekivano sofisticirana umijeća koristeći pigmente za izradu boje, stvarajući napredno oruđe i razmjenjujući dobra s drugim skupinama ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Znanstvenici su izvijestili o tim otkrićima u četvrtak.

Oni su analizirali artefakte stare 320.000 godina otkrivene u južnoj Keniji što odgovara vremenu kada su otkriveni najraniji fosili homo sapiensa na drugim mjestima u Africi.

Znanstvenici su opisali oker pigment s kojim su proizvodili žarko crvenu boju koja se mogla koristiti za bojanje tijela ili drugo simbolično izražavanje te oruđe izrađeno od vulkanskog stakla opsidijana koji može proizvesti vrlo oštre oštrice koje su u suprotnosti sa zdepastim oruđem proizvedenim u ranijim fazama evolucije čovjeka.

Razmjena dobara

Znanstvenici su pronašli bogate dokaze o transportu opsidijana na velike udaljenosti u bazen Olorgesailie udaljen od nalazišta 88 kilometara preko neravnog terena što znači da je nabavljen od drugih skupina ljudi kroz razmjenu dobara, no nije poznato što je dano u zamjenu za taj vulkanski kamen.

Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu povijest razvoja čovjeka, kažu znanstvenici.

“Moje je stajalište da su te novo razvijene mentalne i društvene sposobnosti uključujući svijest o postojanju udaljenih grupa, korištenje pigmenata i inovativnih tehnologija uključujući oštrih predmeta bili temelj razvoja naše vrste”, kaže paleoantropolog Rick Potts, direktor u prirodoslovnom muzeju u Smithsonianu, prenosi Hina.

“To su možda bile odlike koje su razlikovale našu genetsku liniju od drugih ranih ljudskih vrsta”.

Znanstvenici su otkrili pigmente – tamnosmeđu boju od mangana i žarko crvenu od okera.

Oruđe bolje obrađeno i specijalizirano

“Odluka da se oker ‘uveze’ izdaleka umjesto da se koriste pristupačni lokalni materijali koji ispunjavaju istu svrhu pokazuje da je crveno lice, ili kosa, ili odjeća, ili oružje također imalo neku vrstu simbolične poruke”, kaže paleoantropologinja Alison Brooks sa sveučilišta George Washington.

Znanstvenici su opisali oruđe od opsidijana koje je bilo manje, bolje obrađeno i specijalizirano, za razliku od velikog kamenog oruđa koje su koristile ranije ljudske vrste.

Opsidijan je korišten u brojnom oruđu uključujući kao oštrica improviziranih kopalja od drva ili kostiju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Izvor: Agencije