Najplaćeniji: Messi ove sezone zaradio 126 miliona eura

Uzimajući u obzir bruto zarade, premije i marketinške aktivnosti, argentinski internacionalac ostvario je rekordan prihod ispred Portugalca Cristiana Ronalda (EPA)

Napadač španske Barcelone Argentinac Lionel Messi sa 126 miliona eura ima najveće prihode među nogometašima na svijetu ove sezone, objavio je francuski magazin France Football.

Uzimajući u obzir bruto zarade, premije i marketinške aktivnosti, argentinski internacionalac ostvario je rekordan prihod ispred Portugalca Cristiana Ronalda iz Real Madrida (94 miliona) i Brazilca Neymara da Silve iz PSG-a (81,5).

Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina otkad France Football objavljuje listu najbolje plaćenih da je neki nogometaš prešao granicu 100 miliona eura.

Među petoricom najplaćenijih još su Velšanin Gareth Bale iz Real Madrida (44) i štoper Barcelone Gerard Piqué (Španija, 29 miliona). Prošle sezone titulu najbolje plaćenog nogometaša ponio je Ronaldo s 87,5 miliona eura.

Mourinho prvi među trenerima

Kad je riječ o trenerima, na vrhu je trener Manchester Uniteda, Portugalac José Mourinho, sa 26 miliona, drugi je kineski selektor Marcelo Lippi (23), a iza su još Atléticov Diego Simeone (22) i Realov Zinédine Zidane (21).

Neymar ima najveće prihode od nogometaša u Francuskoj, s 50 miliona eura ove sezone, dok se na listu, odnosno treće mjesto progurao i Kylian Mbappé, povećavši svoju plaću 17 puta.

Drugi je po prihodima u Francuskoj Urugvajac Cavani (18,4 miliona).

Izvor: Agencije