Oglasi

Najniža temperatura na Zemlji je minus 98 stepeni

Naučnici su tu temperaturu zabilježili u nizu dolina na Antarktiku i smatraju da je ona vjerovatno najniža moguća na Zemlji.
Antarktika, AntarktikNaučnici su u nizu dolina uočili razdoblja iznimno suhog zraka, što omogućava toplini iz snijega da lakše zrači u svemirReuters - Ilustracija

Znanstvenici su u utorak objavili da su zabilježili najnižu temperaturu na Zemlji ikada - koristeći satelitske podatke, istraživači su otkrili da je u nizu dolina u ledenom pojasu na istočnoj Antarktici dostignuta temperatura od minus 98 stepeni Celzijusa.

Znastvenici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu Geophysical Research Letters, kažu da je ova temperatura vjerojatno najniža moguća na Zemlji.

"U ovom području vidimo razdoblja nevjerojatno suhog zraka, što omogućava toplini iz snijega da lakše zrači u svemir", rekao je vodeći istraživač Ted Scambos iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu sa Univerziteta Colorado-Boulder, kako prenosi Anadolija.

Budući da je nemoguće instalirati meteorološku stanicu na tom području, Scambos i njegov tim su pogledali satelitske podatke od 2003. do 2016. godine, kako bi vidjeli koliko je hladno u tom području.

Iako je Antarktika jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki dijelovi Antarktike zagrijavaju.

Otkriven aktivni vulkan ispod ledenjaka

Druga grupa znanstvenika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenjaka na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a znanstvenici su shvatili da postoji jer su izmjerili visoku razinu vulkanskih plinova u obližnjoj morskoj vodi.

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom dijelu antarktičkog kontinenta.

Znanstvenici su također naveli da je globalno zagrijavanje glavni faktor, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

"Klimatske promjene izazivaju najveći dio topljenja glečera koje promatramo, a ovaj novootkriveni izvor topline ima još uvijek neutvrđeni učinak jer ne znamo kako se ova toplina distribuira ispod ledenog pojasa", rekao je vodeći istraživač Brice Loose s Univerziteta Rhode Island.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.