Najniža satnica u Njemačkoj 8,5 eura

Njemački radnici su pravo na platu tradicionalno regulirali kroz kolektivne ugovore s poslodavcem. Međutim, država je prvi put donijela zakon o minimalnoj plaći. Od ove godine, nijedan radnik neće raditi za ispod osam i po eura po satu.

Osim povećanog obima posla, Nova godina je radnicima donijela još jedno povećanje – njihove plate. To je dobrodošla vijest za Agneshku, samohranu majku.

“Mislim da je to super ideja i sjajna motivacija. Imat ću više novca i moći ću djetetu priuštiti više stvari”, kaže ona.

Zakon o minimalnoj satnici srušio je dugogodišnju tradiciju kojom su sindikati i kompanije zajednički dogovarali iznos minimalne satnice te tako balansirali između socijalne pravde i profitnih marži.

Ali socijaldemokrati, koji su početkom prošle godine oformili koaliciju sa Kršćansko-demokratskom partijom kancelarke Merkel, postavili su minimalnu satnicu kao jedan od preduvjeta za pridruživanje koaliciji.

Pritisak evropskih partnera

Taj zakon neće pomoći radnicima velikih automobilskih kompanija, jer je njihov minimalac ranije postavljen iznad osam i po eura. Ali će svakako pomoći stotinama hiljada ljudi u ugostiteljskom sektoru.

Gazda jednog restorana tvrdi da veće plaće nisu problem, ako to znači zadržavanje dobrih radnika, ali da mora postaviti i strožije uvjete.

“Sada moramo pratiti rad svakog zaposlenika. Moramo voditi preciznu evidenciju koliko je sati radio tokom jednog dana. Ukoliko se pojavi inspekcija, moram im predočiti te podatke. U protivnom, rizikujem da dobijem veliku kaznu”, kaže Uwe Schild, vlasnik restorana.

Njemačka je pod pritiskom drugih evropskih partnera da poveća domaću potražnju kako bi stimulirala ekonomski rast širom Evrope. Ali ekonomisti tvrde da minimalne satnice neće pomoći.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera