Najmlađa žrtva genocida rođena i umrla u istom danu

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Srebrenici je živjelo više od 36.000 osoba. Danas u toj opštini živi blizu 13.500 ljudi, a stopa prirodnog priraštaja je već godinama negativna. Međutim, pojedinci, odnosno njihove porodice, prava su suprotnost ovoj statistici. O čemu je riječ, provjerio je reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Mezar najmlađe žrtve genocida, s datumom rođenja i smrti: 1995. Fatima je dobila ime nakon smrti. Najmlađa žrtva genocida u Srebrenici rođena je 12. jula 1995. godine u bazi Ujedinjenih maroda u Potočarima. Majci su rekli da je rođena mrtva, ali ona je nikad nije vidjela.

U Srebrenici je od tada rođena samo jedna djevojčica, na putu do Doma zdravlja, koji je u međuvremenu ostao bez porodilišta.

Stimulacija vlasti nedovoljna

Opština stimulira porodicu za svako novorođenče sa 50 eura, a pomažu i jedan tretman medicinski potpomognute oplodnje. Načelnik Opštine Ćamil Duraković kaže da im je cilj veća stopa nataliteta, kao i da zadrže mlade bračne parove.

Natalitet pomaže i Srpska pravoslavna crkva. Osnovali su Fondaciju koja stimulira rađanje srpske djece u Srebrenici. Porodice koje im tokom godine prijave novorođenče dobiju po blizu 100 eura za drugu djecu.

Bez obzira na podsticaje, koje Srebreničani smatraju nedovoljnim, u opštini je i dalje više umrlih nego rođenih. Prošle godine je u Srebrenici umrlo 37 ljudi, a rođeno 22. U 2015. godini sklopljeno je 29 brakova, a u prvih šest mjeseci ove godine osam. Skupštinska sala, koju u Opštini koriste za vjenčanja, uglavnom je prazna. Baš kao i dječiji parkovi u gradu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera