Najmanje šestero mrtvih u velikom odronu u Kini

Spasioci čine velike napore kako mi pomogli unesrećenima (Reuters)

Najmanje šest osoba je poginulo, a 120 se smatra nestalim u velikom odronu tla, koji se dogodio u zabačenom selu kineske pokrajine Sichuan gdje spasilačke službe pokušavaju doprijeti do preživjelih.

Ukupno je 46 kuća u selu Xinmo nestalo nakon urušavanja dijela planine, objavila je javna televizija CCTV citirajući glasnogovornika lokalnih vlasti.

Odron je blokirao korito rijeke duž dva kilometra, po istom izvoru.

Vlasti su pokrenule hitan plan kojim se neposredno želi procijeniti širina katastrofe, istaknula je televizija.

CCTV je prikazivala prizore brojnih policajaca i stanovnika odjevenih u kabanice na velikim sivim stijenama dok su rovokopači pokušavali razmaknuti ruševine.

Napori spasilaca

“To je više desetaka tona kamenja”, ocijenio je Chen Tiebo, kapetan oružane policije autonomne tibetanske prefekture Aba gdje je došlo do drame.

Potvrdio je da je kiša prošlih dana u tom planinskom i zabačenom području uzrokovala odron dijela planine uz to turističko naselje.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je “na svaki mogući napor kako bi se smanjio broj mrtvih i ozlijeđenih”, rečeno je na državnoj televiziji.

Procjenjuje se da je to najveća tragedija od potresa 2008. godine u kojem je, na tom području, smrtno stradalo najmanje 87.000 ljudi.

Izvor: Agencije