Oglasi

Najmanje četvero mrtvih u gušenju demonstracija u Iraku

Sukobi su počeli kad su vlasti počele uklanjati betonske barijere u blizini Tahrira.
Posljednje akcije snaga sigurnosti pokušaj su da se u potpunosti uguše višemjesečne demonstracijeEPA

Najmanje četiri osobe su poginule, a nekoliko desetaka je povrijeđeno kad su iračke snage sigurnosti napale glavno okupljalište demonstranata u Bagdadu te protjerale demonstrante iz južnih iračkih gradova, prenosi Hina.

Nova akcija policije dogodila se nekoliko sati nakon što je klerik Moktada al-Sadr, popularan među milionima Iračanima, povukao podršku protuvladinim demonstrantima. 

Iračke snage sigurnosti u subotu su napale Trg Tahrir, glavno okupljalište demonstranata, pucajući pravim mecima i ispaljujući suzavac na protuvladin skup koji se tamo održava već mjesecima, prenosi Hina.

Sukobi su počeli kad su vlasti krenule uklanjati betonske barijere u blizini Tahrira i s najmanje jednog mosta preko Tigrisa. 

U južnom gradu Basri snage sigurnosti su rastjerale demonstrante tokom noći i razmjestile se na tim lokacijama kako se nezadovoljnici ne bi mogli ponovno okupiti. Policija je uhapsila najmanje 16 demonstranata. 

Posljednje akcije snaga sigurnosti pokušaj su da se u potpunosti uguše višemjesečne demonstracije koje pozivaju na potpuni odlazak vladajuće iračke elite. 

Poziv na demonstracije

Policija je akcije počela nekoliko sati nakon što je moćni klerik Moktada al-Sadr poručio da će biti neutralan u pogledu protuvladinih nemira, prozvavši ih "razočaranjem". 

Sadr, čelnik najveće koalicije u iračkom parlamentu, dan ranije je pozvao građane na ulice kako bi se usprotivili prisutnosti američke vojske na iračkom tlu. Skup nije imao veze s višemjesečnim demonstracijama. 

U petak je na svom Twitter profilu objavio i da će se "pokušati ne miješati u demonstracije, ni pozitivno niti negativno, kako bi oni sami mogli donijeti sudbinu Iraka". 

Demonstranti u Basri su klerika pozvali da ponovno razmisli o svojoj odluci koju smatraju povlačenjem podrške demonstracijama.

U otvorenom pismu koje se dijeli po društvenim mrežama pozvali su na podršku njegovih pobornika, bez koje bi moglo doći do napada sigurnosnih snaga. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.