Najmanje 30 posto žena u upravi kompanija

Udio žena u upravnim odborima već dugo predmet diskusije u Njemačkoj, jer su predstavnici konzervativaca Angele Merkel protivili usvajanju zakona (EPA)

Predstavnici njemačkih konzervativaca i socijaldemokrata postigli su u ponedjeljak sporazum o obaveznoj zastupljenosti žena od 30 posto u upravnim odborima poduzeća, prenose agencije.

U sastavu upravnih odbora njemačkih kompanija od 2016. godine morat će biti najmanje 30 procenata žena, odlučeno je u pregovorima o formiranju nove koalicione vlade te dvije stranke, saopćeno je iz pregovaračkog tima Socijaldemokratske partije.

Udio žena u upravnim odborima već dugo je predmet diskusije u Njemačkoj, jer su predstavnici konzervativaca Angele Merkel protivili usvajanju zakona o obaveznoj kvoti žena u upravnim odborima za koje su se zalagale socijaldemokrate, koji još traže primjenu ovog zakona i na izbor direktora firmi.

Postignuti kompromis smatra se pozitivnim znakom u pogledu promociji prava žena.

Udio žena u upravnim odborima 200 najvećih njemačkih firmi prošle godine bio je tek četiri posto, iako je 68 procenata Njemica u radnom odnosu, a trećinu njemačkog Parlamenta čine žene.

Izvor: Agencije