Najmanje 26 mrtvih u eksploziji na Sinaju

Najmanje 26 osoba je poginulo u napadu na kontrolnu tačku egipatske vojske u Sjevernom Sinaju, objavili su državni mediji.

Napad se desio u petak poslijepodne, a napadnuta je kontrolna točka u Karm al-Qawadeisu, jugozapadno od Sheikh Zueida.

Novinska agencija AP citirala je neimenovanog zvaničnika sigurnosti koji je kazao kako je za eksploziju odgovoran bombaš-samoubica, premda nepotvrđeni izvještaji navode kako su korištene i rakete, te minobacači.

Državni mediji su javili kako je u napadu povrijeđeno 28 osoba, od kojih je nekoliko u kritičnom stanju.

„Većina ih je pretrpjela teže povrede i još nisu svi prebačeni u bolnicu“, kazao je zvaničnik ministarstva zdravstva Tareq Khater agenciji AFP.

Sastanak vijeća odbrane

Vojni helikopteri su poslani na lice mjesta kako bi prebacili povrijeđene u bolnice, izjavio je zvaničnik ljekarskog udruženja Sjevernog Sinaja privatnoj satelitskoj TV stanici CBC.

Lokalni mediji javljaju kako je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi naredio sastanak Vladinog vijeća odbrane nakon eksplozije u Sjevernom Sinaju.

Vijeće čine premijer, predsjednik Parlamenta, ministar odbrane i komandanti egipatskih oružanih snaga, a predsjedava šef države.

Današnji napad jedan je od najsmrtonosnijih, nakon što je Sisi zbacio Muhameda Mursija sa mjesta predsjednika i proglasio Mursijev pokret Muslimanska braća ilegalnom terorističkom organizacijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije