Najmanje 21 zaposlenik UN-a poginuo u nesreći etiopijskog aviona

Najmanje 21 zaposlenik UN-a poginuo je u nesreći aviona Ethiopian Airlinesa, u kojoj nema preživjelih, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

“Globalna tragedija dogodila se blizu kuće. I Ujedinjeni narodi ujedinjeni su u tuzi”, rekao je.

UN-ova zastava u New Yorku spuštena je tim povodom na pola koplja, a Vijeće sigurnosti i osoblje u Ženevi odali su počast žrtvama minutom šutnje.

“Naše kolege bili su žene i muškarci, mladi profesionalci i iskusni zvaničnici, sa svih strana svijeta i raznih stručnih profila”, rekao je. “Svi su imali jednu stvar zajedničku: duh da služe ljudima u svijetu i učine ga boljim za sve.”

Pronađene crne kutije

Pronađene su obje crne kutije putničkog aviona Boeing 737 MAX 8 koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz Adis Abebe, objavila je kompanija Ethiopian Airlines u ponedjeljak, dan nakon nesreće u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade.

Crna kutija, koja bilježi tehničke podatke leta, kao i kutija koja snima razgovore u pilotskoj kabini pronađene su, objavio je Ethiopian Airlines na svom Twitter-nalogu, prenosi AFP.

Avion na letu ET 302 između Adis Abebe i glavnog grada Kenije Nairobija srušio se u 8:44 po lokalnom vremenu 62 kilometra jugoistočno od glavnog grada.

Poletio je u 8:38 s Međunarodnog aerodroma Bole.

Pilot je nakon polijetanja rekao da ima poteškoća i da se želi vratiti i zato je zatražio odobrenje da se okrene i vrati.

Putnici su bili državljani iz više od 30 zemalja, a među njima je bilo ljekara i humanitarnih radnika.

Među putnicima i državljanin Srbije

Službeni Beograd rekao je da je među putnicima bio i državljanin Srbije, a, prema medijima, riječ je o djelatniku Svjetskog programa za hranu (WFP) pri Ujedinjenim narodima, koji je, osim srbijanskog, imao i službeni pasoš UN-a.

Ethiopian Airlines prizemljio je do daljnjeg svoju flotu Boeinga 737 MAX 8.

Kompanija ima flotu od četiri aviona 737 MAX 8, ne računajući onaj koji se srušio u nedjelju, prema sajtu za praćenje letova FlightRadar24.

Nakon nesreće u Etiopiji, Kina i Indonezija u ponedjeljak su naložile svojim aviokompanijama da obustave letove avionima 737 MAX 8.

Riječ o drugoj takvoj nesreći iste vrste aviona, nakon oktobarske iz prošle godine, u kojoj se srušio avion indonezijskog Lion Aira.

Izvor: Al Jazeera i agencije