Najmanje 17 mrtvih u napadima širom Iraka

Kao dio Arbain ceremonije, šiitski hodočasnici pješače do Karbale iz cijelog Iraka (EPA)

Najmanje 17 osoba je poginulo, a desetine su ranjene u seriji napada koji su se danas desili širom Iraka.

Dvije autobombe eksplodirale su  u Bagdadu, ubivši najmanje 11 osoba i ranivši 44, saopćila su ministarstva unutarnjih poslova i obrane.

Najkrvaviji napad izveden je na skupinu šiitskih hodočasnika oko 18.30 sati u četvrti Muasalatu, na jugu prijestolnice, pri čemu su četiri osobe poginule a najmanje je 25 ranjeno, po tim izvorima. Napad se dogodio blizu šijitske džamije Huseinije.

Druga autobomba eksplodirala je malo poslije u šiitskoj četvrti Šaabu, na istoku Bagdada, usmrtivši najmanje sedam i ranivši 19 ljudi.

Ubijena upravnica banke

Naoružani muškarci upali su u dom upravnice Komercijalne banke Iraka u centru Bagdada. Vlasti još uvijek ne znaju zašto su Fatma Tayyiq, upravnica filijale, i njen muž ubijeni u Karadi.

U jednom od napada, eksplodirala je bomba koja je za metu imale šiitske muslimanske hodočasnike koji su išli u grad Karbalu, južno od prijestolnice Bagdada. Hodočasnici su išli u grad kako bi učestvovali u ritualima Arbaina tokom ove sedmice.

U Ocairiju, gradu južno od Bagdada, bomba postavljena pored puta ubila je jednog, a ranila devet vjernika koji su išli ka Karbali, naveli su zvaničnici odbrane.

Na iračkom sjeveru, napadač je otvorio vatru u etnički mješovitom gradu Kirkuku na grupu radnika sigurnosti iz autonomne kurdske regije. Dva policajca su ubijena, a još dvojica su ranjena, objavila je policija.

U policijskom saopćenju stoji kako je napadač ubijen u uzvratnoj vatri.

Najviša cifra od avgusta

Mohammed Abdullah, ljekar iz Kirkuka, kazao je kako su u gradsku bolnicu dopremljena tijela dva ubijena policajca, te jedno tijelo neidentificiranog muškarca za koga se vjeruje da je napadač.

U Faludži, gradu ranije poznatom kao uporište boraca, bomba pored puta usmrtila je jednog iračkog vojnika i ranila još tri osobbe, kazao je vojni potpukovnik Yassin Mohammed.

U predgrađu centralnog grada Hila, u detonaciji automobila bombe ranjeno je 15 hodočasnika iz Afganistana, od kojih su troje u teškom stanju.

Festivalom Arbain se tokom ovog mjeseca obilježava 40 dana od Ašure, godišnjice ubistva imama Husseina, jedne od najvažnijih ličnosti šiitskog vjerovanja, koga je usmrtila vojska halife Yazida 680. godine.

Šiiti iz Afganistana se još oporavljaju od napada nakon prošlomjesečnih napada u prijestolnici Kabulu i sjevernom gradu Mazar-i-Sharifu.

Kao dio Arbain ceremonije, šiitski hodočasnici pješače do Karbale iz cijelog Iraka. Vjernici iz cijelog svijeta također dolaze u ovaj grad.

Napadi na šiite u Bagdadu i južnom dijelu Iraka u četvrtak su odnijeli 70 života, a tom prilikom je ranjeno više od 100 osoba. Ovo je najviša cifra ubijenih od avgusta prošle godine.

Izvor: Agencije