Kod obala Senegala poginulo najmanje 140 migranata

Senegalska vlada i Međunarodna organizacija za migracije su dogovorili misiju da pomognu preživjelima (EPA)

Najmanje 140 migranata koji su krenuli ka Evropi utopili su se pored obala Senegala, u najsmrtonosnijoj nesreći na moru ove godine, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Brod na kojem je bilo oko 200 putnika se zapalio i prevrnuo prošle subote, nekoliko sati nakon što je napustio ribarsko mjesto Mbour, oko 100 kilometara udaljen od prijestolnice Dakara, saopćio je IOM.

Mornarice Senegala i Španije i ribari spasili su približno 60 ljudi, ali je “najmanje 140 njih” izgubilo život, rekli su iz agencije Ujedinjenih naroda.

Morski prolaz između Zapadne Afrike i Kanarskih otoka nekada je bila glavna ruta za one koji su pokušavali pobjeći od siromaštva.

Međutim, to se smanjilo kada je Španija povećale patrole sredinom 2000-tih, ali ruta je ipak ove godine doživjela povećanje prelazaka.

Povećan broj žrtava

Senegalska vlada i IOM su dogovorili misiju da pomognu preživjelima i osiguraju im sve što im treba.

Broj odlazaka iz Zapadne Afrike do Kanarskih otoka je značajno povećan proteklih sedmica, sa 14 brodova na kojima je bilo 663 migranata samo u septembru, navode iz IOM-a, a od toga je 26 posto njih doživjelo nesreću ili brodolom.

Približno je bilo 11.000 dolazaka na Kanarske otoke ove godine, u poređenju sa 2.557 dolazaka u istom periodu prošle godine.

Postoji podatak da je 414 ljudi umrlo na ovoj ruti u 2020. godini, dok je u 2019. godini broj žrtava bio 210.

Izvor: Agencije