Oglasi

Najmanje 13 mrtvih u potresima u Indoneziji

Zemljotres jačine 6,9 stepeni je bio jedan od jačih koji su u nedjelju pogodili otoke Lombok i Sumbawa i izazvali klizišta.
Potres magnitude 6,5 stepeni je urušio nekoliko kuća koje su već bile oštećene od prošlog zemljotresaEPA

Najmanje 13 osoba je poginulo u snažnim zemljotresima koji su pogodili indonežanske otoke Lombok i Sumbawa, dok se ova azijska regija pokušava oporaviti od razornog potresa koji je ranije ovog mjeseca ubio stotine ljudi.

U ponedjeljak je objavljeno kako je zemljotres jačine 6,9 stepeni bio jedan od jakih potresa koji su u nedjelju pogodili Lombok i izazvali klizišta.

Noćni potres su pratili snažni naknadni udari.

Oštećeno 1.800 kuća

Glasnogovornik agencije za prirodne katastrofe Sutopo Purvo Nugroho je rekao kako je najmanje 11 ljudi na Lomboku i Sumbawi poginulo u srušenim zgradama ili umrlo od srčanog udara.

U nedjelju je na Lomboku stradalo dvoje ljudi.

Prema njegovim riječima, oštećeno je više od 1.800 kuća.

Na Lomboku, također, nema struje, što otežava daljnju procjenu štete, naglasio je ranije Nugroho.

Zabilježeno je čak sedam naknadnih potresa.

Američka agencija za potrese objavila je kako je zemljores zabilježen na dubini od 20 kilometara te oko 6o kilometra od grada Matarama.

Potres magnitude 6,5 stepeni dogodio se rano u nedjelju te je urušio nekoliko kuća koje su već bile oštećene od prošlog potresa, također je izazvao brojna klizišta, napominje Nugroho.

Veliki broj žrtava

Zemljotres 5. augusta magnitude 6,9 stepeni pogodio je otok Lombok, kada je poginulo najmanje 460 ljudi, uz gotovo 7.800 povrijeđenih i 417.000 raseljenih.

Šteta od katastrofe već se procjenjuje da će premašiti 500 miliona dolara, ocijenila je agencija za potrese.

Indonezija se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po čestim potresima i erupcijama vulkana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.