Deseci iračkih vojnika ubijeni u napadima ISIL-a

Dvojica bombaša samoubojica aktivirala su eksplozive postavljene u vozilu na ulazu u logor Speicher, bivšu američku vojnu bazu (AP)

Deseci iračkih vojnika su ubijeni u dva samoubilačka napada za koja su okrivljeni pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U napadima šest bombaša samoubica na iračku vojnu bazu sjeverno od Bagdada u nedjelju ubijeno je najmanje 13 pripadnika snaga sigurnosti, a 10 je ranjeno, objavili su sigurnosni izvori.

Dvojica bombaša samoubica aktivirala su eksplozive postavljene u vozilu na ulazu u logor Speicher, bivšu američku vojnu bazu blizu sunitskog grada Tikrita, a preostali bombaši aktivirali su eksploziv nakon što su ušli u vojnu bazu, objavljeno je.

Odgovornost za eksplozije preuzeo je ISIL u izjavi postavljenoj na internetskoj stranici svojih pristaša.

U izjavi se navodi kako je grupa ciljala instruktore koji obučavaju šiite.

U međuvremenu, ubijeno je 18 vojnika u Hadithi.

ISIL je također preuzeo odgovornost za raniji napad na iračku vojsku u Falluji u kojem su ubili 23 vojnika, a ranili 30.

Napadači su koristili kombinaciju autobombi i bombaša samoubica

Povećanje broja napada

U Iraku bijesni sukob između šiita, koji su većinski u toj državi, i manjinskih sunita, a dodatno se rasplamsao napredovanjem ISIL-a koji je osvojila dijelove zemlje.

Iračke snage preuzele su centar zapadnog grada Ramadija prošle sedmice i ta bi pobjeda trebala pomoći premijeru Haideru al-Abadiju koji ponovno učvršćuje vojsku nakon teških poraza koju joj je nanio ISIL.

Ministarstvo odbrane Iraka tvrdi da ISIL povećava broj samoubilačkih napada kao odgovor na poraz u Ramadiju.

Iz ove ustanove navode kako je grupa angažirala 22 bombaša za dva nedavna napada na Anbar, pokrajinu u kojoj je smješten Ramadi. Vojska je uzvratila ubistvom najmanje 142 člana ISIL-a, navodi ministarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije