Najmanje 12 žrtava ledenog talasa u SAD

Polarni val izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2.500 letova bilo otkazano, a najmanje 3.500 odloženo (EPA)

Ledeni talas, koji je pogodio američki srednji zapad i donio rekordno niske temperature, odnio je 12 života, a u četvrtak se proširio i na sjeveroistočni dio Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

Meteorolozi prognoziraju za vikend toplije vrijeme, ali to je mala utjeha za one koji se suočavaju sa ledenim uvjetima, brutalnim udarima vjetra i temperaturama koje su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule.

U dijelovima Illinoisa u četvrtak je bilo 36 stepeni Celzijusa ispod nule, u dijelovima Sjeverne Dakote minus 30, a u Minnesoti i dijelovima Michigana 29 stepeni ispod nule.

Škole u dijelovima Wisconsina, Minnesote, Michigana, Illinoisa i Iowe su i dalje zatvorene.

Ledeni val zahvatio je i Massachusetts, New York, Pennsylvaniju i prijestolnicu Washington. Prema podacima meteorološke službe, u Bostonu je 15 stepeni ispod nule.

„Situacija u četvrtak ujutro je najgora kada je riječ o hladnoći. Sjeveroistočni dio države će zahvatiti najhladniji arktički zrak“, navode meteorolozi.

Paljenje šina u Chicagu

Hladnoća je od subote odnijela najmanje 12 života širom srednjeg zapada. Pojedini su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su se neki smrzli na niskim temperaturama.

Zvaničnici su saopćili kako su u 85 posto SAD-a zabilježene temperature ispod nule.

Međutim, situacija bi se trebala promijeniti do vikenda. U Chicagu, gdje su radnici palili šine da bi se vozovi mogli kretati, a temperatura bila 30 stepeni ispod nule, u subotu i nedelju bi trebalo biti mnogo „toplije“ – i do 10 stepeni Celzijusa iznad nule.

Polarni val izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2.500 letova bilo otkazano, a najmanje 3.500 odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Chicagu.

Posljednji slični ledeni talas na srednjem zapadu i sjeveroistoku bio je prije više od 20 godina.

Izvor: Agencije