Oglasi

Najgori scenarij Brexita bez sporazuma

Dokument 'Operacija Yellowhammer' britanska vlada pripremila je 2. augusta i čini osnovu njenog planiranja Brexita bez sporazuma.
Detalji plana objavljeni su nakon zahtjeva parlamentaracaEPA - Ilustracija

Planovi britanske vlade da izađe iz Evropske unije bez dogovora mogu izazvati velike poremećaje prelaska preko La Manchea, što bi utjecalo na opskrbu lijekovima i određenim vrstama svježe hrane, upozorava se u dokumentu britanske vlade "Operacija Yellowhammer".

Navodi se i da je moguće da će se protesti i kontraprotesti održavati širom Britanije i da bi mogli prerasti u nerede.

Dokument "Operacija Yellowhammer" britanska vlada pripremila je još  2. augusta i čini osnovu njenog planiranja Brexita bez sporazuma, prenio je Reuters.

Pojačane kontrole na graničnim prelazima

Dokument, koji predviđa šta je najgore što se može dogoditi ako Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez dogovora, smatra da je spremnost javnosti i privrede za takav ishod vjerovatno niska, dijelom i zbog stalne političke konfuzije u vezi s Brexitom.

Navodi se da bi kamioni trebali čekati do dva i po dana da pređu kanal, kao i da bi britanski građani bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU-a.

"Smanjit će se ponude određene vrste svježe hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti opskrbu hranom", navodi se u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Brexita bez dogovora Michael Gove rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

Detalji plana objavljeni su nakon zahtjeva parlamentaraca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.