Najduža blokada vlasti SAD-a u historiji

Donald Trump
Nedavno ispitivanje javnog mnijjenja pokazuje kako 51 posto odraslih Amerikanaca smatra da je predsjednik najodgovorniji za prekid financiranja savezne Vlade (EPA)

Djelomična blokada američke savezne Vlade ušla je u 22. dan i tako postala najduža u povijesti, javlja agencija AP.

Novac za nastavak rada za sada nije dobilo devet od 15 američkih ministarstava, a Ministarstvo obrane i Ministarstvo za veterane za sada neometano rade, prenosi Tanjug.

Agencija ocjenjuje kako će trenutačna djelomična blokada rada trajati najmanje još nekoliko dana, a demokrati i dalje odbijaju zahtjev predsjednika Donalda Trumpa za odobrenje 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Blizu 380.000 djelatnika još ne radi, a blizu 420.000 za sada rade bez plaće.

Ne nazire se dogovor

Dijelovi američke Vlade su u blokadi od 22. prosinca, nakon što je isteklo financiranje. 

Ne nazire se nikakav dogovor između republikanskog predsjednika koji sa 5,7 milijarda dolara želi financirati izgradnju zida na granici s Meksikom koji bi spriječio ilegalne ulaske imigranata i demokrata koji se žestoko protive tom projektu.

Trump je u petak rekao kako neće “tako skoro” proglasiti izvanredno stanje, na temelju kojega bi imao iznimne ovlasti.

“Bilo bi mi najlakše proglasiti izvanredno stanje”, ali “neću to učiniti tako skoro jer je na Kongresu da djeluje”, rekao je Trump na okruglom stolu o sigurnosti na granici.

Ponovio je da je voljan razmotriti veliku reformu imigracije, ali da će to učiniti tek nakon što dobije financijska sredstva za zid.

Nemoralan, skup i neefikasan projekt

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontroliraju demokrati, usvojio je prije nekoliko dana prijedlog zakona kojim se djelomično okončava blokada po pitanju nekih saveznih agencija, kako su prenijele agencije.

Međutim, nije izvjesno da će ovaj zakon biti usvojen i u Senatu, gde republikanci čine većinu, budući da je njihov lider Mitch McConnell najavio da prijedlog neće iznijeti na glasovanje.

Predstavnički dom podržao je i paket mjera o isplati zarada retroaktivno za više od 800.000 zaposlenih u federalnim službama, što je Senat već usvojio.

Trump traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida, kojim namjerava spriječiti ilegalne migracije i koji je obećao tijekom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za ovaj projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Po anketi većina Amerikanaca krivi Trumpa

Trump je tijekom posjeta Teksasu ponovno poručio da bi mogao proglasiti “izvanredno stanje”, koje mu daje posebne ovlasti, kako bi zaobišao Kongres u donošenju odluke o financiranju izgradnje zida.

Najduže “zatvaranje vlade” do sada je bilo ono iz 1995/96. godine, iz vremena kada je predsjednik bio Bill Clinton.

Sve veći broj Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za djelomičnu financijsku blokadu, pokazali su nedavno rezultati ankete koju su proveli agencija Reuters i Ipsos.

Ispitivanje javnog mnijenja, provedeno od 1. do 7. siječnja, pokazuje kako 51 posto odraslih Amerikanaca smatra da je predsjednik najodgovorniji za prekid financiranja savezne Vlade.

Izvor: Agencije