Oglasi

Najbrža zvijezda - 1.200 kilometara u sekundi

'US 708' trenutno se nalazi oko 62.000 svjetlosnih godina od Zemlje, a za 25 miliona godina bi trebala napustiti galaksiju Mliječni put.
Zvijezde poput 'US 708' ovu brzinu kretanja dostižu na osnovu eksplozije drugih zvijezdasci-news.com

Astronomi sa Univerziteta Hawai iz SAD-a pronašli su "US 708", najbržu zvijezdu do sada unutar galaksije Mliječnog puta, koja se nalazi unutar Sunčevog sistema, prenosi Anadolija.

Prema istraživanju koje je objavljeno u magazinu Science, zabilježeno je da se zvijezda "US 708" kreće brzinom od 1.200 kilometara u sekundi i ima izlaznu putanju iz galaksije Mliječnog puta.

Zvijezda "US 708" trenutno se nalazi oko 62.000 svjetlosnih godina od Zemlje, a za 25 miliona godina bi trebala napustiti galaksiju Mliječni put.

Astronomi sa Univerziteta Hawai, kako bi ustanovili brzinu zvijezde "US 708", koristili su teleskope "Keck II" i "Pan-Starrs I", dužine oko 10 metara.

Ranije izračunata brzina kretanja zvijezde pri izlasku iz galaksije Mliječnog puta iznosila je oko 600 kilometara u sekundi.

Eksplozije drugih zvijezda

"Hiper brze zvijezde" bivaju izbačene prema vani na osnovu gravitacijskog privlačenja crne rupe u središtu Mliječnog puta.

Zvijezde poput "US 708" ovu brzinu kretanja dostižu na osnovu eksplozije drugih zvijezda, poznatijom kao "Tip la supernova".

Supernova je velika eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije.

Pored energije elektromagnetskog zračenja, mnogo više energije se oslobodi u vidu kinetičke energije čestica i u vidu neutrina.

Supernova se događa kada masivna zvijezda potroši svoje nuklearno gorivo, pri čemu jezgro postaje nestabilno, pa kolapsira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.