Oglasi

Najbogatiji za dan izgubili 120 milijardi eura

Tržišta su se 'zakočila' uslijed strahovanja da će širenje korona virusa ugroziti globalnu ekonomiju.
Tržišni pad je naročito snažno pogodio akcije agencija koje organiziraju krstarenjaReuters

Pet stotina najbogatijih ljudi na svijetu izgubilo je u jednom danu ukupno 139 milijardi dolara (više od 120 milijardi eura), a tržišta su se "zakočila" uslijed strahovanja da će širenje korona virusa ugroziti globalnu ekonomiju.

To je najveći gubitak za najimućnije stanovnike planete sa Bloombergove liste najbogatijih još od oktobra 2016. godine, kada je prvi put provedeno takvo istraživanje, prenosi Tanjug.

Bernard Arnault, treći najbogatiji čovjek na svijetu i generalni direktor proizvođača luksuzne robe LMVH, izgubio je 4,8 milijardi dolara, a bez istog iznosa ostao je i direktor Amazona Jeff Bezos.

Važno kinesko tržište luksuza

Vlasnik Zare Amancio Ortega izgubio je četiri milijarde dolara, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg 3,48 milijardi dolara.

Račun ostalih milijardera sa liste prvih 10 je za najmanje 2,3 milijarde dolara manji nego prije velikog gubitka.

Kina, koja je žarište korona virusa, čini 40 posto svjetskog tržišta luksuzne robe.

Tržišni pad je naročito snažno pogodio akcije agencija koje organiziraju krstarenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.