Najbogatiji sportaši: Messi ni blizu vrha

Tokom bogate karijere Woods je navodno inkasirao tačno 666 miliona eura (Reuters)

Na najnovijoj svjetskoj rang listi 20 najvećih sportskih bogataša Ronaldo je ipak manje lijep i slavan – čitaj bogat – od čak 16 drugih sportaša, uključujući najljućeg mu rivala Lionela Messija.

Na prvom je mjestu najbolji svjetski golfer, Amerikanac Tiger Woods.

Tokom bogate karijere Woods je navodno inkasirao 666 miliona eura, što je za 34 miliona dolara više od sedmerostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 Michaela Schumachera.

Vidić i Džeko bogatiji od Modrića

Izračuni u hrvatskim medijima sugerisali su da je Luka Modrić najplaćeniji hrvatski sportista. Luka se našao na diobi 36. mjesta na listi najbogatijih mladih sportaša u Velikoj Britaniji (do 30 godina), a procijenjen je na 5 miliona funti. Vodeći je Lewis Hamilton (55 miliona) ispred Waynea Roneeyja (45), Andyja Murrayja (24). Ispred njega je još 40-ak nogometaša uključujući Torresa, Cecha…Teveza… Iz regije, ispred su i Nemanja Vidić (8) i Edin Džeko (6).

Doslovno i u prenesenom smislu – tri šestice – vražija cifra koju je zaradio čovjek koji po livadama “palicom tjera malu bijelu lopticu”, kako je davno golf opisao jedan sarkastični, vjerovatno i s pravom ljubomorni engleski sociolog.

Sljedeći je najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan sa 397 miliona eura.

Slijedi još jedan golfer, Arnold Palmer (285 miliona) pa Roger Federer, Kobe Bryant, Dale Earnhardt Junior…

Tek na desetom mjestu nalazi se jedan nogometaš, ikona nogometa i mode, metroseksualac David Beckham, čijih je 198 miliona dolara zapravo mizerno za trostruko veći iznos koji je zaradio Woods.

Naravno, o tome pjevaju i vrapci na granama, Becks je pola od ukupne životne zarade zaradio van terena, no takav je slučaj i s ostalim najbogatijim sportašima, kojima su sponzori donijeli većinu bogatstva.

Bez Bolta i Phelpsa

Messi i Ronaldo takmiče se na svim poljima, ko će zabiti više, ko će pobijediti, Barcelona ili Real, Argentina ili Portugal.

Za sada je na svim poljima bolji Argentinac. Tako je i na bankovnom računu.

Sunday Times procijenio je Messija na 130 miliona eura, a Cristiana Ronalda na 126 miliona eura.

Tri spomenuta “nogoloptača” jedini su na listi 20 najbogatijih, koja je zaključena sa čak pet golfera, četiri vozača, četiri košarkaša, dva igrača bejzbola, jednim tenisačem i jednim boksačem.

Zanimljivo je, u vrhu nema ikona kao što su Usain Bolt i Michael Phelps.

Iako nogometaši nisu na vrhu, za njih je ohrabrujuće to što ih je čak 48 na listi od 100 najbogatijih, a drže 40,4 posto bogatstva od procijenjenih 1,22 milijardi eura (sve se odnosi na Top 100).

Izvor: Jutarnji.hr