Najbogatiji Afrikanac investira 50 milijardi dolara u SAD i EU

Nigerijski tajkun u industriji cementa namjerava ući s prvim ulaganjima na ove prostore 2020. godine (EPA)

Najbogatiji čovjek u Africi Aliko Dangote planira uložiti između 20 i 50 milijardi dolara u SAD i Evropu do 2025. godine u različite industrije, uključujući obnovljive izvore energije i petrohemiju.

Ovaj 60-godišnji nigerijski tajkun u industriji cementa namjerava ući s prvim ulaganjima na ove prostore 2020. godine, nakon što završi poljoprivredne projekte u vrijednosti pet milijardi dolara i rafineriju nafte vrijednu 11 milijardi dolara u svojoj domovini, rekao je on za agenciju Bloomberg.

“Počev od 2020. godine, 60 posto naših budućih investicija će biti izvan Afrike, tako da uspostavimo ravnotežu”, kazao je Dangote, čije se bogatstvo procenjuje na 11,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. 

Glavne investicije Dangote Grupe bit će u SAD-u i Evropi, kaže on.

“Mislim da su obnovljivi izvori energije put za napredovanje i budućnost. Razmatramo, također, i petrohemiju, ali možemo investirati i u druge kompanije”, dodao je.

Nafta, šećer, riža, mlijeko…

Dangote je u posljednjih pet godina ubrzano proširio poslovanje, kako geografski, tako i u nove industrije.

Kompanija Dangote Cement, koja čini skoro 80 posto njegovog bogatstva, posluje u devet afričkih zemalja, osim Nigerije.

On je 2015. godine počeo izgradnju rafinerije kapaciteta 650.000 barela nafte dnevno blizu Lagosa, nigerijskog glavnog trgovačkog centra.

S američkim privatnim akcionarskim kompanijama Carlyle Group i Blackstoun Group gradi gasovod koji se proteže od nigerijskog naftnog regiona do Lagosa.

Dangote je u julu izjavio da će u naredne tri godine investirati 4,6 milijardi dolara u proizvodnju šećera, riže i mlijeka i mlječnih proizvoda.

Izvor: Agencije