Najavljena žalba na presudu Šešelju

Raspravno vijeće ICTY-a izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice (Reuters)

Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je žalbenom vijeću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

U najavi žalbe, tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog veća da mu najprije odobri žalbu, da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cijelosti i naloži ponavljanje suđenja, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo smatra da je prvostepeno veće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo dobre razloge za svoje zaključke, nije uvažilo argumente i dokaze tužilaštva, i zato jer je pogrešno cijenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.

Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Lattanzi je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Vijeće je utvrdilo u presudi da je dio Šešeljeljevih govora, za koje je Tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.

Utvrđeno je da je Šešelj zaista održao govore na putu za Vukovar i u samom Vukovaru u kojima je pozvao na obračun “s ustašama”, međutim većina sudaca nije mogla “odbaciti razumnu mogućnost da su održani u kontekstu sukoba” i da je cilj bio podizanje, morala a ne da se Šešeljeve dobrovoljce pozove da nemaju milosti ni prema kome.

‘Razumna sumnja’

Većina članova Vijeća nije mogla zaključiti van razumne sumnje da je pozivom Srbima da očiste Bosnu “od balija” u Zvorniku pozivao na etničko čišćenje nesrba iz BiH, kazao je sudac Claude Antonetti. Većina sudaca smatralo je da dokazi koje je predočilo Tužilaštvo nisu dovoljni da se isključi mogućnost  da je sudjelovao u ratnom naporu da se ohrabruje snage.

Po sucima riječi koje je Šešelj izgovorio u vojvođanskim Hrtkovcima predstavljaju jasan poziv na protjerivanje Hrvata međutim većina sudija ocijenila je da Tužilaštvo nije dokazalo da su one i dovele do prisilnog odlaska Hrvata ili do kampanje njihovog progona.

Većina sudaca zaključila je i da su dva Šešeljeva govora u Skupštini Srbije predstavljala jasne pozive na protjerivanje i prisilno premještanje Hrvata.

Iako većina misli da ti govori predstavljaju poziv na protjerivanje, Antonetti je kazao kako većina smatra da su oni bili izraz protivljenja aktuelnoj srpskoj politici i predstavljali su “alternativni politički program koji nikad nije proveden”.

Većina stoga nije mogla zaključiti da je postojalo poticanje na zločine, istaknuo je sudac. “Tužilaštvo nije dokazalo da je postojala uzročno-posljedična veza između govora i zločina te oni nisu actus reus poticanja”, kazao je Antonetti.

Tužilaštvo je tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije