Najavljen protest protiv ćirilice u Zagrebu

Organizatori protesta najavili prikupljanje potpisa za referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta (Goran Ferbezar / Pixsell)

U Vukovaru je održan još jedan mirni protest protiv uvođenja ćiriličnih natpisa na javnim institucijama u tom gradu.

Blizu hiljadu ljudi prošetalo je gradom, poručujući da se nikad neće prestati protiviti uvođenju ćirilice.

Jedan od organizatora protesta, iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, rekao je da više neće nasilno skidati postavljene dvojezične table, ali je najavio velike demonstracije u Zagrebu i prikupljanje potpisa za referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Demonstracije su počele početkom septembra kad je vlast postavila table sa ćiriličnim nazivima gradskih institucija, koje su demonstranti potom razbili i sukobili se s policijom.

Milanović: Dvojezičnost trijumf hrvatske volje

Molitvu za ubijene, poginule i nestale u ratu molio je fra Vjenceslav Janjić.  Kazao je kako je u Vukovaru na djelu “lažni mir” koji prikriva sukobe među ljudima, ne podnosi otvorenu kritiku i gradi se na kompromisima.

Stožer je u petak uputio otvoreno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, u kojem ocjenjuje da su njegove tvrdnje iznesene nedavno u javnosti neprimjerene, štetne i provocirajuće.

Milanović je ranije izjavio kako je za njega stavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na državne institucije u Vukovaru “trijumf hrvatske volje i trijumf hrvatske države”.

On je naglasio kako se radi o poštivanju i primjeni Zakona o pravima nacionalnih manjina, a Vukovar nazvao mjestom u kojem se brani ugled Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije