Najave tužbi protiv Lufthanse u SAD

Centralna komemoracija za žrtve održana je prošle sedmice (Reuters)

Nakon središnje komemoracije za 150 žrtava pada aviona Germanwingsa, analiza te tragedije ulazi u novu fazu u kojoj se u raspravi o odšteti pojavljuju i prijetnje američkim sudovima u slučaju da kompanija ne stavi na raspolaganje dovoljno novca, prenose njemački mediji.

Odvjetnik žrtava pada aviona Germanwingsa, tvrtke-kćeri kompanije Lufthansa, Elmar Giemulla, rekao je da je on već u kontaktu s odvjetnicima američkih žrtava i time potvrdio saznanja da pojedini članovi obitelji najavljuju da će pred američkim sudovima tražiti pravdu, ukoliko Lufthansa ne ponudi dovoljnu odštetu.

Kada je riječ o američkim i njemačkim sudovima, mediji javljaju da su u Sjedinjenim Američkim Državama odštete puno više nego u Njemačkoj, budući da se tamo uzimaju u obzir i emocionalne posljedice gubitka članova obitelji, prenosi Tanjug.

Odšteta i do milijun i po eura po putniku

Giemulla je istaknuo da on želi za svoje klijente, članove obitelji žrtava u Njemačkoj, osigurati i nadoknadu zbog emocionalne štete i da bi tako ta odšteta mogla biti do milijun i pol eura po putniku.

Odvjetnik Giemulla je rekao da će se američko sudstvo ionako već pozabaviti slučajem pada Germanwingsa, budući da su tu nastradali i američki državljani te je ukazao da je, prema američkoj pravnoj tradiciji, moguće da se pred američkim sudovima obrađuju i slučajevi žrtava druge nacionalnosti.

“Obiteljima žrtava je potrebno puno novca kako bi svoj život dalje oblikovale bez osoba koje su izgubile”, rekao je odvjetnik žrtava Christof Wellens za njemačku televiziju Phoenix i dodao da je za obitelji važna odgovarajuće visoka odšteta kao podrška u svakodnevnom životu.

On je rekao da je u slučaju obitelji koju on zastupa, petero djece izgubilo svoje roditelje i naveo da je pitanje krivnje iz njegovog kuta definitivno razjašnjeno i da, kao što je istraga pokazala, odgovornost za to snosi kopilot Andreas Lubitz.

Počela isplata hitne novčane pomoći

“Lufthansa je u potpunosti odgovorna za svoje osoblje”, rekao je Wellens, koji zastupa 15 obitelji s blizu 60 članova.

Kompanija Lufthansa počela je nedavno s isplatom po 50.000 eura hitne pomoći obiteljima žrtava pada aviona Germanwingsa.

Konačna novčana svota odštete za žrtve pada Airbusa A-320 koji je, prema istrazi, depresivni kopilot Lubitz namjerno izveo, bit će tek kasnije poznata, kako prenose mediji.

Osiguravajući konzorcij Lufthanse osigurao je 300 milijuna eura za troškove pada aviona.

Tragedija Germanwingsa izazvala je brojne rasprave o sigurnosti i boljoj medicinskoj kontroli letačkog osoblja.

Izvor: Agencije