Najava mjera za smanjenje siromaštva u Kini

Kina je najavila nove mjere kojima želi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, pa tako planira uvesti minimalne plate i narediti velikim kompanijama da se uključe u socijalne programe.

Od momenta kada je postao lider Partije, Xi Jinping, koji čeka inauguraciju za predsjednika države, želi se predstaviti kao čovjek iz naroda.

Rekordna prodaja novih automobila u Kini

Prodaja automobila u Kini u januaru je dostigla rekordnih dva miliona vozila, podstaknuta snažnom potražnjom uoči kineske lunarne nove godine.

Prodaja u januaru je, na godišnjem nivou, porasla za gotovo 50 posto. Poređenja radi, ukupna prodaja na najvećem svjetskom tržištu automobila prošle godine porasla je za samo 4,3 procenata, odnosno 20 miliona vozila.

To je direktna posljedica ograničenja u pogledu broja registriranih vozila radi smanjenja zagađenja i saobraćajnih gužvi u Kini.

„Želimo da naša djeca odrastaju normalno, da imaju bolje poslove i ispunjenije živote. Želja naroda za boljim životom ono je za što ćemo se boriti“, kaže on.

No, Xi se mora boriti i za povjerenje unutar svoje stranke. Nasljeđuje Vladu upletenu u korupcijske skandale i preuzima poziciju u momentu izraženog otpora javnosti spram socijalne nejednakosti u državi.

Spas za 80 miliona

Strategija novog predsjednika, prema kojoj su mnogi u Kini skeptični, predviđa ekonomske mjere kojima će 80 miliona ljudi, u naredne dvije godine, biti spašeno od ekstremnog siromaštva.

„Ove mjere bi mogle održati stabilnost i legitimitet režima partije u narednih nekoliko godina. Najviše zbog toga što kineski narod u ovom trenutku nema alternativu“, smatra politički analitičar Joseph Cheng.

Ali, Komunistička partija ne želi provesti reforme koje bi značile slabljenje njene kontrole.

Postoje male, ali veoma moćne grupe koje se ne žele odreći svojih interesa i kojima odgovara status quo.

Stoga će novi lider imati mnogo neugodnog posla ukoliko želi održati obećanja koja je dao svom narodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije