Nagrade za srbijanski film u Veneciji

Priznanja koja je osvojio film "Ničije dete" u Veneciji najveći je uspjeh srpske kinematografije u ovom stoljeću (AP)

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete” trijumfovao je u programu “Sedmica kritike” na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojivši tri nagrade – glavnu nagradu publike koja se dodjeljuje za najbolji film i nagrade od dva žirija kritike, saopćila je producentska kuća Art&Popcorn iz Beograda.

Nagrada publike (RaroVideo audience award) jedina je nagrada koju zvanično dodjeljuje “Sedmica međunarodne filmske kritike”, a film, zasnovan na istinitom događaju, nagradili su i žiriji Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI i Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana FEDEORA.

“Ove nagrade nam svima u ekipi mnogo znače. Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster. Baš zbog toga, jos više nam znači što je venecijanska publika i kritika prepoznala i nagradila naš trud. Sada mogu da kažem, da ovo dete više nije ”ničije”, ono sada pripada Venecijanskom festivalu”, izjavio je Vuk Ršumović, prenosi Tanjug.

Svjetska premijera

Svjetska premijera filma održana je četvrtak, 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji u prepunoj dvorani Perla, a nakon projekcije publika je stojećim ovacijama i uzvicima “bravo, bravo” pozdravila ekipu filma.

Film “Ničije dete” je zatvorio program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije “Nedelja međunarodne filmske kritike” (International Film Critics’ Week), u kojoj je, pored filma Vuka Ršumovića, prikazano još 6 debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Najveći uspjeh

Priznanja koja je osvojio film “Ničije dete” u Veneciji najveći je uspjeh srpske kinematografije u ovom stoljeću, navode beogradski mediji.

Film “Ničije dete” je baziran na fascinantnoj, istinitoj priči o divljem dječaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća lovci pronašli među vukovima u šumi, u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd, u Dom za nezbrinutu djecu da se socializira.

Suprotno predviđanjima, dječak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje se ubrzano razvijati i sklapati prijateljstva.

Počinje rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahtijeva Harisov brzi povratak.

Po povratku u BiH, Haris nema kuda otići. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu…

U filmu igraju djeca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Izvor: Agencije