Nagrade BAFTA-e za Mendesa, ‘1917’, Zellweger i Phoenixa

Zellweger je dobila nagradu BAFTA-e za najbolju glumicu (EPA)

Historijski film 1917. dobio je nagradu BAFTA-e za najbolji film i najbolju režiju, a među glumcima u nedjelju navečer, na 73. ceremoniji dodjele, britanskim filmskim nagradama ovjenčani su Renee Zellweger i Joaquin Phoenix.

Film 1917, koji prati put britanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, osvojio je nagradu BAFTA-e za najbolji film, a režiser Sam Mendes za najbolju režiju.

Priča o Prvom svjetskom ratu već je osvojila dva Zlatna globusa i nominirana je za Oscare, prenosi Hina.

Mendes je tako pobijedio u jakoj konkurenciji Martina Scorsesea (Irac), Todda Philippsa (Joker), Quentina Tarantina (Bilo jednom u Hollywoodu) i Bong Joon-hoa (Parazit).

Američka glumica Renee Zellweger dobila je nagradu BAFTA-e za najbolju glumicu za portretiranje legendarne holivudske zvijezde Judy Garland u biografskom filmu Judy.

Nominacija za Oscara i Zlatni globus

Za tu ulogu Zellweger je već nominirana za Oscara i dobila Zlatni globus.

Za nagradu BAFTA-e nadmetale su se i Jessie Buckley u filmu Divlja ruža, Scarlett Johansson (Priča o braku), Saoirse Ronan (Male žene) te Charlize Theron (Skandal).

Američki glumac Joaquin Phoenix osvojio je nagradu BAFTA-e za najboljeg glumca za interpretaciju u Jokeru.

Taj 45-godišnji američki glumac također je u konkurenciji za Oscara, a osvajanjem nagrade BAFTA-e pomeo je konkurenciju: Leonarda DiCaprija (Bilo jednom u Hollywoodu), Adama Drivera (Priča o braku), Jonathana Prycea (Dvojica papa) i Tarona Egertona (Rocketman).

Najboljim dokumentarnim filmom proglašeno je ostvarenje Za Samu, koji je bio i dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu. Taj je film i jedan od pet nominiranih za najbolji dokumentarac na 92. dodjeli nagrade Oscar.

Izvor: Al Jazeera i agencije