Oglasi

Nagrada hrvatskom filmu u Veneciji

Kritičari Evrope i Mediterana jednoglasno nagradili debitantsko ostvarenje Hane Jušić kao najbolji evropski film.
Nagradu su na primile redateljica Hana Jušić (na slici) i producentica Ankica Jurić TilićBoris Ščitar/Pixsell - Arhiva

Film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Ovu nagradu dodjeljuje tročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Nagradu su na ceremoniji dodjele koja je održana u petak, pretposljednjega dana Venecijanske Mostre, u vrtu Dana autora primile redateljica Hana Jušić i producentica Ankica Jurić Tilić.

Jušić: Neočekivan bonus

"Sama činjenica da je film uvršten u program takvog festivala nadišla je sva moja očekivanja, a nagrada kritike za najbolji europski film zaista je neočekivan bonus. Otkad smo se vratili iz Venecije, stalno nas netko zapitkuje hoće li biti koja nagrada, između ostalih i moja baka, a nama je svima i samo sudjelovanje bilo veliko. Sad nam je, naravno, jako drago zbog nagrade i zato što konačno imamo pozitivan odgovor na to pitanje, a i zato što je to bitno priznanje za naš rad", izjavila je Hana Jušić.

"Sigurno je divan osjećaj imati svjetsku premijeru na ovakvom festivalu i onda se još vratiti s nagradom. Izuzetno cijenim nagrade udruženja FEDEORA općenito, uvijek imam osjećaj da smo 'u učinioci strogog učitelja' kad njihov žiri procjenjuje film. Drago mi je da je film ovako lijepo počeo svoj festivalski krug i jedva čekam da ga pokažemo i domaćoj publici", izjavila je Ankica Jurić Tilić.

Udruženje FEDEORA osnovano je 2010. godine u Cannesu, a svake godine dodjeljuje nagrade na nekoliko značajnih europskih festivala, uključujući Veneciju i Karlove Vary.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima.

Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica odvija isključivo oko njezine obitelji.

Drama u minijaturnom stanu

Marijana, njezin dominantni otac (Zlatko Burić), neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Film Ne gledaj mi u pijat nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama, u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom.

Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.