Nagorno-Karabah: UN oštro osudio napade na civilno stanovništvo

Trinaest civila je ubijeno u noći na subotu, među kojima i djeca (EPA)

Generalni sektretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres oštro je osudio napade na civilno stanovništvo, dok Azerbejdžan i Armenija međusobno prebacuju odgovornost za kršenje novog “humanitarnog primirja” koje je u ponoć stupilo na snagu u Nagorno-Karabahu.

Čelni čovjek UN-a je “osudio sve napade na naseljena područja zahvaćena sukobom”. “Tragični gubitak civilnih života, posebno djece u posljednjem napadu 16. oktobra na grad Gandju je u potpunosti neprihvatljiv”, rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Genralni sekretar UN-a je također izrazio “duboko žaljenje što dvije strane i dalje ignoriraju stalne pozive međunarodne zajednice na trenutni prekid sukoba”.

Trinaest civila je ubijeno u noći na subotu, među kojima i djeca, a 45 je ranjeno u bombardiranjima Gandje, drugog azerbejdžanskog grada, sedam dana nakon prvog neuspješnog pokušaja primirja pod okriljem Moskve. 

Humanitarno primirje

Armenija i Azerbejdžan su zatim u subotu dogovorili humanitarno primirje od nedjelje u ponoć ali dvije zemlje su u nedjelju ponovo uzajamno prebacivale odgovornost za kršenje tog dogovora. 

Enklava Nagorno-Karabah, naseljena u sovjetsko doba većinskim kršćanskim Armencima i manjinskim šiitskim Azerima, otcijepila se od Azerbejdžana nakon raspada SSSR-a, izazvavši rat u kojem je od 1990. do 1994. poginulo oko 30.000 ljudi.

Taj rat je zamrznut sporazumom o prekidu vatre iz 1994, ali nastavila su se redovna razračunavanja te Washington, Pariz i Moskva, u svojstvu članica Predsjedništva OSCE-ove Grupe iz Minska, već skoro tri decenije posreduju u rješavanju pitanja Nagorno-Karabaha.

Izvor: Agencije