Oglasi

Nagli porast ubijenih mirovnjaka UN-a širom svijeta

Ubijeno je 135 vojnika, policajaca i civila u 15 mirovnih misija Ujedinjenih naroda od 2013. do ove godine.
Ovi podaci su navedeni u najnovijem izveštaju Ujedinjenih narodaEPA

Broj pripadnika međunarodnih snaga za održavanje mira koji su ubijeni u nasilju naglo je porastao od 2013. godine, prenose svjetske agencije, pozivajući se na posljednje izvještaje Ujedinjenih naroda.

Navodi se kako je ubijeno 135 vojnika, policajaca i civila u 15 mirovnih misija UN-a, što je "više nego tokom bilo kog drugog petogodišnjeg perioda u historiji".

Ovi podaci su navedeni u najnovijem izvještaju UN-a, u kojem se za porast broja mirovnjaka ubijenih u nasilnim činovima umnogome optužuje nedjelovanje na terenu.

Također, prema izvještaju, krivicu snosi i "nedostatak komandovanja" od sjedišta UN-a do udaljenih lokacija, prenosi agencija AP.

'Niko ne napada jačeg'

Iz UN-a pozivaju na veću inicijativu, odlučnost, akciju i upotrebu sile kada zatreba.

Oni su istakli kako "niko ne napada snažnog protivnika".

Izvještaj je objavljen u ponedjeljak, odobrio ga je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a njegovu izradu finansirala je Kina.

Istraživanje su proveli brazilski general u penziji Carlos Alberto dos Santo Cruz, bivši komandant mirovnjaka UN-a na Haitiju i u Kongu, i penzionirani američki general William Philips.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.