Oglasi

Nagasaki poziva na zabranu nuklearnog oružja

Japanski grad Nagasaki obilježio je 75. godišnjicu američkog napada atomskom bombom.
Gradonačelnik Nagasakija je pozvao SAD i Rusiju da pokažu kako može da funkcionira njihovo nuklearno razoružanje i proces revidiranja tog ugovora iduće godineEPA

Japanski grad Nagasaki obilježio je danas 75. godišnjicu američkog bombardiranja atomskom bombom pozivajući svjetske vođe i vlastite lidere da učine više za uvođenje zabrane nuklearnog oružja.

U 11.02 po lokalnom vremenu, tačno kada je avion B-29 bacio bombu od 4,5 tona sa plutonijem nazvanu "Debeli čovjek", preživjeli iz bombardiranja u Nagasakiju i drugi učesnici minutom šutnje odali su pošast za više od 70.000 mrtvih, prenosi Beta.

Ovo bombardiranje 9. augusta 1954. dogodilo se tri dana nakon što su Sjedinjenje Američke Države bacile atomsku bombu na Hirošimu, a tom prvom nuklearnom napadu u historiji čovječanstva, poginulo je 140.000 ljudi. Japan je 15. augusta kapitulirao, i time je završen Drugi svjetski rat.

Na ceremoniji u Parku mira u Nagasakiju, u smanjenoj verziji zbog pandemije korona virusa, gradonačelnik Tomihisa Taue pročitao je izjavu mira.

U izjavi se izražava zabrinutost što zemlje sa nuklearnim oružjem posljednjih godina odustaju od napora za razoružanje. Umjesto toga one unapređuju nuklearno oružje i smanjuju ga radi lakše upotrebe, rekao je gradonačelnik.

Taue je posebno ukazao na SAD i Rusiju zbog pojačanog rizika zato što su ukinule Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Nuklearno razoružanje

"Kao posljedica toga prijetnja od upotrebe nuklearnog oružja postaje sve realnija", rekao je Taue. On je ukazao da je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) stupio na snagu prije 50 godina.

Taue je pozvao SAD i Rusiju da pokažu kako može da funkcionira njihovo nuklearno razoružanje i proces revidiranja tog ugovora iduće godine.

"Pravi užas nuklearnog oružja nije još na odgovarajući način prenijet svijetu uprkos naporima preživjelih od atomskih bombi, da Nagasaki bude posljednje mjesto gdje se takva tragedija dogodila", rekao je on.

On je također pozvao japansku vladu i poslanike da brzo potpišu Ugovor o zabrani nuklearnog oružja iz 2017. godine.

Japanski premijer Shinzo Abe više puta je odbio da potpiše taj ugovor, navodeći da japanski pristup nije da zauzima strane već da služi kao most između zemalja sa nuklearnim oružjem i onim koje ga nemaju i da ohrabruje dijalog da bi se postigla potpuna zabrana za nuklearno oružje.

Preživjeli i grupe pacifista smatraju da Japan odbijanjem da potpiše Ugovor o zabrani nuklearnog oružja zapravo staje na stranu SAD-a i drugih nuklearnih država.

Abe je danas ponovio japanski stav navodeći teško okruženje za nacionalnu sigurnost i veliki jaz između dvije strane oko nuklearnog razoružanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.