Naftni gigant Aramco procijenjen na 1.700 milijardi dolara

Aramco, Nafta, Saudijska Arabija
Saudi Aramco je naveo da je u 2019. godini imao profit od 88,2 milijarde dolara (EPA)

Saudijska Arabija je državnu naftnu kompaniju Aramco preliminarno procijenila na 1.600 do 1.700 milijardi dolara, prenose agencije, javlja Hina.

Naftni gigant objavio je novo izvješće uoči javne ponude dionica (IPO) kojom za 1,5 posto udjela želi prikupiti 25 milijardi dolara.

IPO najprofitabilnije kompanije na svijetu mogao bi biti najveći u povijesti.

No, vrijednost tvrke je ipak nešto manja od dvije hiljade milijardi dolara kojima se nadao saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Rekord drži Alibaba

“U prvoj ponudi naći će se 1,5 posto dionica”, priopćio je državni energetski div koji je cijenu dionica odredio na osam do 8,5 dolara.

Prodaju li se sve dionice i po najvećoj cijeni, IPO bi trebao državi donijeti 25,6 milijardi dolara i preteći rekordnih 25 milijardi dolara koje je 2014. postigao gigant internetske trgovine Alibaba.

Dionice će moći kupiti individualni ulagači i velike institucije.

Aramco je isprva planirao u dva navrata prodati oko pet posto dionica, dva posto na domaćoj burzi Tadawul, a potom tri posto na međunarodnim tržištima.

U kompaniji kažu da zasad nemaju planova za međunarodnu prodaju i da je taj cilj o kojem se dugo raspravlja zasad “na ledu”.

Princ želi prodajom udjela u Aramcu prikupiti milijarde dolara za diverzifikaciju saudijskog gospodarstva s nafte na ne-energetske industrije.

Korijeni Saudi Aramca sežu u 1933. kada su Saudijska Arabija i američki Standard Oil Company of California, koji je kasnije postao Chevron, osnovali novu tvrtku za istraživanje i bušenje nafte.

Između 1973. i 1980. Saudijska Arabija postala je vlasnikom cijele kompanije.

Druge najveće rezerve nakon Venecuele

Ta država ima druge najveće rezerve nafte na svijetu, iza Venezuele.

Druga je i po proizvodnji nafte, nakon SAD-a. No, njezina moć proistječe i iz toga što je monopolist u državi i što je bušenje nafte jeftino.

Profitabilnost Saudi Aramca je fenomenalna, konstatiraju agencije.

U prvoj polovici 2019. ostvarila je neto profit od 46,9 milijardi dolara koji je kroz dividendu isplaćen saudijskoj državi.

Radi usporedbe, u istom je razdoblju Apple, trenutno najvrijednija svjetska kompanija, ostvarila profit od 21,6 milijardi dolara, a Exxon Mobil, najveća izlistana naftna tvrtka 5,5 milijardi, prenosi Hina.

Izvor: Agencije