Naftne kompanije gube milione

Nakon jučerašnjeg negativnog financijskog izvještaja British Petroleuma (BP), još jedan naftni div uzdrmao je tu industriju svojim brojkama. Američki Exxon Mobil zabilježio je najlošiji kvartal u više od 10 godina. Kao rezultat, najavljena su otpuštanja radnika i smanjenje potrošnje za četvrtinu.

Exxon Mobil, najveća energetska kompanija čijim se dionicama trguje na berzi, zabilježila je najniži kvartalni profit u posljednjih 13 godina. I nije jedina.

Chevron, druga po veličini među američkim naftnim kompanijama, također je zabilježio najslabiji četvrti kvartal u posljednjih 13 godina. Royal Dutch Shell prognozira pad profita za gotovo 50 posto.

Međutim, ekonomisti vjeruju kako je među naftnim divovima, u najlošijoj situaciji BP.

“Svi su u nezgodnoj situaciji, ali BP je već ranije bio opterećen sudskim kaznama od 55 milijardi dolara zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu”, objašnjava ekonomistica Cornelia Meyer.

BP vjeruje u oporavak

Zbog pada profita, naftne kompanije prave najveće uštede obustavljajući nova istraživanja. Ipak, prema računici BP-ja, za svaki dolar pada cijene nafte na burzi, ta kompanija gubi 300 milijuna dolara profita.

Direktor kompanije Bob Dudley vjeruje kako su cijene dotaknule dno, te da uskoro slijedi oporavak.

“Višak proizvodnje danas iznosi samo milijun barela i tokom godine će se smanjiti”, rekao je Dudley.

Problem je što će se zalihe do tada nagomilati, pa će trebati više vremena da se ponuda i potražnja izbalansiraju.

Privatne kompanije, poput Exxona ili BP-ja, imaju znatno manje kontrole na svjetskom tržištu u odnosu na velike državne kompanije.

Saudijska Arabija, koja je nakon SAD-a najveći proizvođač nafte u svijetu, ima jasan stav da će učiniti sve kako bi zadržala svoj tržišni udio, bez obzira na pad cijena barela.

Izgledi da cijena nafte poraste smanjeni su podizanjem sankcija Iranu, koji je dnevnu ponudu na svjetskom tržištu povećao za pola milijuna barela.

Izvor: Al Jazeera