Naftna mrlja zagađuje more Kalifornije

Vlada Kalifornije rasporedila je još stotine ljudi kako bi očistili naftnu mrlju. Dvije i po hiljade barela sirove nafte iscurilo je iz naftovoda u Santa Barbari.

Kompanija koja je njegov vlasnik, uputila je izvinjenje, javlja Jacob Ward, novinar Al Jazeere.

Državna plaža Refugio, nalazi se nedaleko od Santa Barbare. To je dio obale koji je postao pravo američko mjesto iz snova. Uoči Dana sjećanja, tokom vikenda bi obično bila šarolika, ispunjena nautičarima i kamperima.

Ali brodice u blizini nisu turističke, već posebno opremljeni spasilački brodovi koji skupljaju naftu sa površine.  

Pristup plaži dozvoljen je jedino federalnim zvaničnicima i radnicima hitnih službi u zaštitnim odjelima. Plaža nije samo uništena, ona je zaista opasna za ljude.

Richard Rozzele iz Državnih parkova Kalifornije je kazao: “Razočaran sam. Proveo sam cijelu karijeru pružajući ljudima priliku da se bave sportom i da vide mjesta poput ovog. Kada vidim kako je uništeno za kratko vrijeme, shvatim da moramo donijeti odluku da ga zatvorimo tokom vikenda kada se obilježava Dan sjećanja, ali to nije nešto što jedan upravnik želi uraditi”.

Kalifornija se trudi da privuče ljude na svoje plaže, a sada ih upozoravaju da se udalje. Nije jedini razlog to što su i neobučeni volonteri opasnost za prirodu, već i zbog toga što se ovdje izlilo 400.000 litara nafte, od kojih je petina dospjela u Pacifik.

Opasna okolina

Sve je to opasnost za ljude. Cijela plaža miriše na benzin. Nakon nekoliko sati provedenih na plaži dobijete glavobolju. Zbog toga je u toku akcija na lokalnom, federalnom i državnom nivou.

“Da bismo izmjerili nivo i raširenost zagađenja, dnevno organiziramo letove nad mrljama. Prema tome usmjeravamo i akciju. Rasporedili smo više od 3.000 plutajućih brana”, kazala je koordinatorica i kapetanica, Jennifer Williams.

Brojke možda ne zvuče impresivno, ali odražavaju za sada prilično slabu reakciju. Namjena brana je da onemoguće vodi da nosi naftu preko ove tačke u unutrašnjosti, sa druge strane odvodnog kanala.

Brane su i u vodi, služe kao zavjesa za to područje, da se nafta ne bi pomjerala. Ali, nisu postavili brane duž same obale. Ranije su ih postavljali kako bi potpuno zagradili obalu, a sada se može vidjeti nafta kako prekriva stijene svaki put kad je plima.

To znači da će radnici nastaviti da čiste sljedećih dvanaest sati. Nafta se svugdje zadržava. Reakcija za sada nije odgovarajuća zbog ograničenih sredstava.

David Mosley iz Obalne straže Sjedinjenih Američkih Država je kazao: “Sve se svodi na broj brana koje su nam dostupne. Iskreno, nemoguće je ukloniti svu naftu iz okeana. Naše posade se trude izvaditi što više, dok je još na površini vode. A morali bismo imati i ljude koji bi slično radili na obali, kada dođe do nje”.

Trenutno grbavi i sivi kitovi, morski lavovi, svi odlaze na mjesta gdje će moći da se prehrane preko ljeta. To znači da će ovo utjecati na sam vrh hranidbenog lanca, do planktona, koji održava ekosistem. Sve to upijat će otrove godinama.

Izvor: Al Jazeera