Nadzor američkih vojnika zbog ebole

Izolacijski period za vojnike je strožiji od onog koji predlažu američke zdravstvene vlasti (EPA)

Američki ministar odbrane Chuck Hagel odredio je strogi, trosedmični nadzor, sličan karantinu, svim vojnicima koji se vraćaju iz Zapadne Afrike, gdje su sudjelovali u misiji pomoći borbe protiv ebole, saopćio je Pentagon.

Hagel se za tu mjeru odlučio na preporuku glavnih vojnih zapovjednika, pojasnio je kontraadmiral John Kirby iz ureda Pentagona za odnose s javnošću, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, ta će se odluka o nadzoru ponovno razmotriti za 45 dana, nakon što se dobije uvid u stanje “prvog vala vojnika povratnika iz Zapadne Afrike”.

Izolacijsko razdoblje od tri sedmice je strožije nego što predlažu američke zdravstvene vlasti za zdravstvene radnike koji se vraćaju iz humanitarnih misija, a nemaju simptome bolesti. Za njih je predloženo praćenje, ali ne i izolacija.

Strožija procedura

No, čini se da predsjednik Barack Obama, ipak, zagovara strožiju proceduru za vojnike, objašnjavajući da su američke trupe u “različitoj situaciji” od one u kojoj se nalaze zdravstveni radnici.

Mogućnost suočavanja s karantinom može djelovati obeshrabrujuće za civile koji bi željeli volontirati u borbi protiv ebole, no vojnike se šalje u okviru njihove misije i oni mogu očekivati takve neugodnosti, objasnio je Obama.

Trosedmičnu izolaciju prvi je početkom sedmice uveo američki general Ray Odierno za desetak članova njegovog osoblja koji su se iz Zapadne Afrike vratili u svoju bazu u Vicenzi, na sjeveroistoku Italije.

Brojke Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako su dosad oboljele ukupno 13.703 osobe, a više od 5.000 je smrtno stradalo od posljedica ebole.

Izvor: Agencije