Nadal: Vidjet ćemo dokle će Đoković stići

Đokovićeva se igra čini kao skrojena za bilo koju podlogu (EPA)

Kada je počela 2012. godina, neka logika je nametala zaključak da će Novak Đoković imati problema da ponovi uspjehe iz 2011. godine, no nakon što je odbranio naslov najboljeg na Australian Openu u nevjerovatnom stilu, postavlja se pitanje da li ga neko može spriječiti u postavljanju većih limita.

Nedjeljni duel je bio neizvjestan i Rafael Nadal je bio veoma blizu osvajanja petog seta protiv iscrpljenog protivnika, no bilo je dosta perioda gdje je Đoković bio dominantan, a Španca je držala u igri samo njegova upornost.

“Sada je on najbolji na svijetu”, kazao je Nadal nakon poraza u najdužem finalnom meču nekog Grand Slam turnira ikada.

“Ovo potvrđuje njegovu veličinu. Osvojio je pet titula na Grand Slam turnirima, čime je ušao u historiju, pet Grand Slamova, veliki broj titula je osvojio, pa zato je prvi na svijetu.”

“Vidjet ćemo gdje će se zaustaviti”, govori 25-godišnji Nadal.

‘Osvojio je pet titula na Grand Slam turnirima, čime je ušao u historiju’, rekao je Nadal.

Prvi reket svijeta iz Srbije sada, poput tornja od granita, nadvisuje ostale tenisere.

U vrijeme kada su Nadal i Roger Federer mijenjali brojne rekorde, Đoković se probijao ka vrhu.

Za svaku podlogu

Sada 24-godišnji Srbijanac izgleda sposoban za dostignuća koja bi premašila ovu dvojicu, kao i mnoge velikane “bijelog sporta”.


Roger Federer i Rafael Nadal [AFP/Getty]

Prošle godine Đoković je osvojio tri od četiri velika turnira, a samo se sapleo u polufinalu Roland Garrosa, kada ga je savladao razigrani Federer.

Švicarac nikada nije naučio brutalno igrati kao Nadal na Roland Garrosu, gdje je slavio samo 2009. godine, jer je Španac bio povrijeđen, dok je njegov oponent imao problema s tvrdim terenima Melbournea i Flushing Meadowsa.

Đokovićeva se igra čini kao skrojena za bilo koju podlogu.

Zbog dugih ruku mu je svaka lopta blizu udarca, servis mu je sada veliko oružje, a sposobnost stvaranja momemtuma ili sa krila ili ulaskom na liniju znači da se svi mečevi igraju po njegovim uslovima.

Čak i kad je Andy Murray pokrenuo žestoku ofanzivu u polufinalu u petak, Đoković je pripremao odgovor iza svoje čvrste odbrane.

Grand Slam je najvažniji

Prošle godine je nadmašio Nadala na sporoj glini, zbacivši tenisera sa Mallorce sa mjesta “kralja gline” u Madridu i Rimu bez izgubljenog seta.

Ovo su porazi koji su poništili Nadalovu nepobjedivost na podlozi kojom je vladao od 2005. godine.

“Ove godine su mi Grand Slam turniri prioritet, kao i svake godine, te Olimpijske igre (OI). To mi je jedan od glavnih ciljeva”, rekao je Đoković nakon što je postao tek peti teniser koji je nanizao tri uzastopne pobjede na Grand Slam turnirima.

‘Želim dobro igrati i, u najmanju ruku, igrati finale Roland Garrosa’, kaže Đoković. 

“To, naravo, ne znači da se neću dobro pripremati i davati sve od sebe na drugim turnirima. Samo želim reći da su Grand Slam turniri najvažniji.”

Glina se pokazala kao najproblematičnijia za mnoge bivše velikane, kao što su Federer, Pete Sampras, Stefan Edberg, John McEnroe i Jimmy Connors, no to nije slučaj sa Srbijancem, koji vjeruje da ove godine, po prvi put, može osvojiti i turnir u Parizu.

“Želim dobro igrati i, u najmanju ruku, igrati finale Roland Garrosa. Tamo nikad nisam igrao u finalnom meču i imam osećaj kako sam ove godine spreman to uraditi”, kaže Đoković.

Izvor: Agencije