Nadal pauzira još dva mjeseca zbog koljena

Nadal: Vratit ću se kada više ne budem osjećao bol kako bih se takmičio bez straha (EPA)

Španski teniser Rafael Nadal produžio je period oporavka od povrede za još dva mjeseca, te će tako propustiti polufinalni duel svoje reprezentacije i Sjedinjenih Američkih Država u Davis kupu.

„Nadal neće igrati naredna dva mjeseca kako bi se odmorio i oporavio koljeno. Između ostalih nastupa, neće biti na raspolaganju španskoj reprezentaciji u Davis kupu, gdje je kapiten za polufinale protiv SAD-a“, navodi se u zvaničnom saopćenju koje je objavljeno iz njegovog doma u Manacoru, na Majorci.

Osvajač Roland Garrosa oporavlja se od povrede nakon iznenadnog poraza u drugom kolu Wimbledona krajem juna, kada ga je nadigrao malo poznati Lukas Rosol.

Nadal je propustio Olimpijske igre u Londonu, turnire Masters serije u Torontu i Cincinnatiju, kao i US Open koji je u toku, a gdje je prošle godine igrao u finalu.

Nastupi bez straha

Španski teniski as ima pokidanu tetivu i upalu lijevog koljena, a naveo je kako zbog problema sa tetivom prima lijekove i ide na terapije i mora se podvrgnuti postepenom oporavku.

„Zaista jedva čekam nova takmičenja i uživam u sezoni, no još je dosta godina ispred mene i mom koljenu treba odmora“, rekao je 26-godišnji Španac.

„Vratit ću se kada više ne budem osjećao bol kako bih se takmičio bez straha.“

Istakao je kako se osjeća bolje nakon susreta sa ljekarima i zadovoljan je procesom oporavka u proteklim sedmicama, čime je izbjegao operaciju.

„Nastavit ću raditi po planu koji su moji ljekari sastavili kako bi se, čim prije, mogao takmičiti u pravim uslovima“, navodi se u saopćenju.

Nekadašnji prvi reket svijeta je u proteklim godinama nekoliko puta pauzirao sa takmičenjima zbog problema sa koljenima koja žestoko trpe zbog Nadalovog žestokog načina igre.

Izvor: Agencije