Nada da će puštanje zatvorenika značiti i napredak

Američkom zvaničniku se čini da je Wang dobrog zdravlja i raspoloženja (AP)

Sjedinjene Američke Države nadaju se da će iransko oslobađanje američkog državljanina Xiyue Wanga rezultirati oslobađanjem i ostalih Amerikanaca koji se ondje drže u zatočeništvu te da je to znak da je Teheran voljan sjesti za pregovarački sto gdje će se razgovarati i o ostalim pitanjima, rekao je visoki dužnosnik američke administracije. 

„Nadamo se da će nas ovaj potez dovesti do daljnjih uspješnih odnosa s Iranom“, rekao je dužnosnik novinarima, dodavši kako se čini da je Wang dobrog zdravlja i raspoloženja, prenosi Hina.

„Ovo bi trebalo gledati kao pozitivan znak kada su u pitanju ostale porodice. Nadam se da je puštanje na slobodu gospodina Wanga znak da Iranci shvaćaju kako bi se diplomatska praksa uzimanja talaca uistinu trebala prekinuti ako se Iran želi pridružiti međunarodnoj zajednici.“

Rijetki slučaj saradnje

SAD i Iran su u subotu razmijenili zatočenike, pri čemu je svaka strana oslobodila jednu osobu, što je rijetki slučaj saradnje između dva dugogodišnja neprijatelja čiji su se odnosi pogoršali otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost.

Trump je rekao da se američki državljanin Xiyue Wang, koji je bio zatočen u Iranu tri godine pod optužbom za špijuniranje, vraća u SAD.

Iranski je dužnosnik kazao kako je iranski državljanin Massoud Soleimani pušten iz američkog zatvora.

Izvor: Agencije