Nacionalni parkovi dobili ulcinjsku Solanu

Ulcinjskom Solanom u idućih godinu dana upravljat će Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore. Država to vidi kao jedino rješenje u ovom trenutku.

Područje Solana ujedno je jedno od najvažnijih staništa ptica na Balkanu, no tvornica je u stečaju, što je posljednjih mjeseci ozbiljno ugrozilo ovaj ekosistem. Za poslovanje same Solane rješenja još nema.

Sudbina tog životinjskog i biljnog svijeta od sada je u rukama ljudi koji upravljaju Nacionalnim parkovima Crne Gore. Vodit će brigu o ekologiji i zaštiti, ali i promociji.

“Svi znamo da područje Solane je, osim proizvodnje soli, pogodno i za razvoj turističkih ponuda, kao što je posmatranje ptica, pješačenje, vožnja bicikala na nasipima i sa kojim turističkim agencijama se povezati”, kaže Zoran Mrdak iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Vlada zadovoljna, ekolozi strahuju

Država će za Solanu izdvojiti 314.000 eura. Trećinu od toga za popravak pumpi, bez kojih nema ni nivoa vode potrebne za stanište i hranilište miliona ptica tokom sezonskih migracija, izvještava reporterka Al Jazeera, Milica Marinović.

Prijedlog da se ovo područje proglasi spomenikom prirode čeka odluku lokalnog parlamenta u oktobru. Vlada smatra da je izborom JP Nacionalni parkovi donijela pravu odluku.

“Neko ko danas upravlja sa blizu osam odsto crnogorske teritorije i ima sve svoje kadrovske, finansijske, tehničke i sve one segmente koji se tiču monitoringa biodiverziteta na teritoriji koju kontrolišu, za mene trenutno nema alternative”, kaže Daliborka Pejović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U Centru za zaštitu ptica misle drugačije. Tvrde da je država loše raspodijelila novac i da se ovako ne mogu sačuvati ptice.

“Nacionalni parkovi nemaju to iskustvo, nemaju kapacitet da urade taj posao”, smatra Aleksandar Petrović iz ove nevladine organizacije.

Neriješeno pitanje vlasništva

O proizvodnji u Solani novi upravitelj će razmatrati ako se za to stvore uslovi. U stečaju je već 10 godina, a dugovi prelaze sedam miliona eura. Do sada je propalo 13 tendera za prodaju imovine, posljednji vrijedan 159 miliona eura. Nije bilo zainteresiranih kupaca. Stečajna uprava još se nada.

“Tako da je ostalo otvoreno pitanje svih poslova koji mogu da se obavljaju na Solani, prodaja Solane od koje bi se namirili povjerioci”, kaže stečajni upravitelj Ognjen Jovović.

Zemljište Solane je 2008. godine preimenovano u građevinsko, da bi četiri godine kasnije namjena bila ograničena na proizvodnju soli i promatranje ptica, na čemu insistira i Evropska unija. Cijeli proces znatno otežava neriješeno pitanje vlasništva Solane, čije upravljanje je 2004. godine preuzela investicijska kompanija Eurofond.

Spor s državom pred Privrednim sudom je prekinut, a ni stečajna uprava ne zna ko je vlasnik preduzeća.

Izvor: Al Jazeera