Nacionalni muzej Brazila uništen u velikom požaru

Jedan od najstarijih muzeja u Brazilu čuvao je eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti (EPA)

Veliki požar uništio je 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Janeira, cenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu, prenosi AP.

Portparol vatrogasne službe Rija Roberto Robadey izjavio je da je požar izbio u nedelju u 19:30 časova, dok je muzej bio zatvoren, a 80 vatrogasaca do ponoći je uspelo da “skoro potpuno stavi pod kontrolu” vatrene plamenove koji su se pružali ka noćnom nebu, iako je požar nastavio da gori manjim intenzitetom.

Vatrogasci su vodili bitku sa vremenom kako bi spasili vredne muzejske predmete, a iz muzeja je saopšteno da nijedna osoba nije povređena.

‘Tužan dan za Brazilce’

AP prenosi da za sada nije poznato šta je bio uzrok požara.

Predsednik Brazila Michel Temer izjavio je da je nedelja bio “tužan dan za sve Brazilce”.

“Dve stotine godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno”, naveo je on u saopštenju.

Portparol vatrogasaca je rekao da su neki eksponati iz muzeja spaseni, a da su vatrogasci, uz pomoć zaposlenih u muzeju, uspeli da sklone mnogo stvari iz tog zdanja.

Dvadeset miliona predmeta

Nacionalni muzej je otvoren 1818. godine i spada u najstarije i najprestižnije muzeje u Brazilu.

Ta kulturna i naučna institucija ima više od 20 miliona vrednih predmeta.

Muzej je čuvao hiljade eksponata iz istorije Brazila, a jedna od kolekcija sadržala je i važne kosture dinosaurusa, kao i skelet žene star 12.000 godina, najstariji na američkom kontinentu.

Izvor: Agencije