Oglasi

Nacionalni dug Španije rekordnih 1.200 milijardi eura

Javni dug u posljednjih 12 mjeseci povećan je za 3,3 posto, što ukazuje da je situacija daleko od ciljeva koje je zacrtala vlada.
U Španiji su znatno smanjeni prihodi od obveznica i prvi put su pali na 0,49 postoEPA - Ilustracija

Nacionalni dug Španjolske premašio je 1.200 milijardi eura, što je 99,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te države, potvrđeno je iz Središnje banke Španjolske.

Anadolija prenosi da je, prema posljednjim podacima koji se odnose na prvi kvartal 2019., javni dug Španjolske dosegnuo rekordan iznos.

Javni je dug u posljednjih 12 mjeseci povećan za 3,3 posto, što ukazuje da je situacija daleko od ciljeva koje je sebi zacrtala vlada.

Predviđanja bila optimističnija

Manjinska je socijalistička vlada, sukladno programu stabilnosti Europske unije za razdoblje 2019./20., predviđala dug koji bi dosegnuo 95,8 posto BDP-a.

Središnja je banka objavila da je dug Ureda za socijalnu sigurnost za godinu povećan 57,4 posto i iznosi 43,7 milijuna eura.

Budući da je američko-kineski trgovinski rat donio neizvjesnost u kontekstu ekonomskog rasta, u Španjolskoj su znatno smanjeni prihodi od obveznica i prvi su put pali na 0,49 posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.