Nacionalistički osjećaji jačaju u Japanu

Nedavne nesuglasice s moćnom susjednom Kinom našle su se na političkom dnevnom redu u Japanu. I Peking i Tokio polažu pravo na otoke u Južnom kineskom moru.

Kako iz Tokija izvještava reporter Al Jazeere Rob McBride, tenzije izazvane tim sporom, kao i nacionalistički osjećaji u Japanu, sve su jači.

U muzeju posvećenom bombardiranju Tokija u Drugom svjetskom ratu djeca uče o užasima koje su prošli njihovi preci… Uče od onih koji su ih preživjeli.

Poruka koju ovaj centar želi poslati je da Japan nikad više ne bi smio krenuti putem militarizma, koji je doveo do tragedija.

“Sijemo sjeme mira. Nadam se da ćemo ga moći i održati”, kazao je Katsumoto Saotome iz Ratnog muzeja u Tokiju.

Ali, nacionalistički osjećaji su sve prisutniji, djelomično potaknuti teritorijalnim sporovima sa sve moćnijom Kinom, ali i opadanjem japanskog utjecaja.

‘Promijenili smo se’

“Mislim da su mnogi ljudi u Japanu godinama očekivali da kineski utjecaj ojača. Ali, iskreno govoreći, većina je zapanjena brzinom kojom se to dešava”, kaže Tomohiko Taniguchi sa Univerziteta Keio.

Među kandidatima za premijera je Shintaro Ishihara, nacionalista i bivši guverner Tokija, koji je mnoge iznenadio svojom popularnošću među glasačima.

Ni favorit na ovim izborima Shinzo Abe ne zaostaje za njim u igranju na kartu patriotizma.

“Promijenili smo se”, poručio je on na skupu svoje Liberalno-demokratske stranke, obećavajući da će Japanu vratiti samopoštovanje.

“Liberalno-demokratska stranka tvrdi da će, ako bude izabrana, izmijeniti japanski Ustav, koji osuđuje rat i koji je od okončanja Drugog svjetskog rata garancija pacifizma ove zemlje”, izvještava McBride.

Militaristička prošlost

Tačnije, pojavile su se špekulacije da bi Odbrambene snage Japana mogle biti pretvorene u klasičnu vojsku.

“Mislim da je to radikalna promjena, jer nakon toga možemo učestvovati u bilo kojem ratu, bilo gdje u svijetu”, kazao je Setsu Kobayashi za Univerziteta Keio.

A tu su i planovi o ponovnom uspostavljanju pozicije cara, koja je danas samo simbolična.

Za mnoge Japance, promjene označavaju zlosutni povratak militarističkoj prošlosti.

“Poslijeratni mir i demokratija sada su na značajnoj prekretnici”, rekao je Katsumoto Saotome.

Mnogi ove izbore vide kao test japanskog karaktera – priliku da pokažu jesu li orijentirani militaristički ili pacifistički.

Izvor: Al Jazeera