Načelnik Općine stao uz štrajkače

Nesvakidašnja priča u Općini Vareš, uz uposlenike štrajka stao i sam načelnik.

Već 30 godina radi u Općini. Kaže, bilo je teških vremena, ali ovako nikada. Matičarka Dragica se prisjeća i rata, ali misli da je i tada bilo lakše.

“Ja ovdje radim od 1980. godine i obavljam posao matičara. Nikad nije bila ovakva situacija. Uvijek je bilo teško, al ovako, da nismo dobili četiri plate, nije bilo nikada”, izjavila je Dragica, matičarka u Općini Vareš.

Svi računi Općine Vareš blokirani su početkom ove godine. Razlog su neplaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje. Kamata na kamatu, i dug se nagomilao na gotovo 2 miliona eura, što je daleko više od općinskog budžeta.

Iako, po zakonu načelnici općina ne mogu stupiti u štrajk, Avdija Kovačević smatra da mu je to obaveza jer nije u mogućnosti da plati radnike.

“Mi imamo jednu moralnu i ljudsku obavezu, da se solidarišemo sa sindikalnom organizacijom, jer sam duboko ubijeđen da su ljudi zaista u pravu i da su zahtjevi koji su oni istakli potpuno legalni i legitimni”, kazao je Avdija Kovačević, Načelnik Općine Vareš.

Samo jedan zahtjev

A zahtjev radnika je samo isplata četiri zarađene plate.

“Mi kao razumne osobe smo svjesni situacije u kojoj se nalazi Općina Vareš. Mi imamo načelan dogovor u sindikatu da bi u nekom razumnom roku, a to je 10 do 15 dana isplata dvije plate bila sasvim dovoljna za zamrzavanje štrajka ili sa potpisanim sporazumom gdje bi dobili obećanje kad ćemo dobiti ostatak novca, i obustavu štrajka”, naveo je predstavnik sindikata državnih službenika, Miralem Musa.

S obzirom na činjenicu da su zaposleni u Općini servis građana, odlučeno je da stanovnici Vareša ne budu taoci ovog štrajka.

”Predstavnici sindikata su sa načelnikom opštine potpisali sporazum o minimumu rada, tako da rad u Općini nije u potpunoj obustavi. Građani ovde mogu dobiti neke osnovne usluge poput overe dokumenata. Načelnik vidi nekoliko rešenja za problem Općine. Ali nemoćan je bez pomoći viših nivoa vlasti u čijoj je nadležnosti Vareš”, prenosi reporterka Al Jazeere, Natalija Lučić.

Rješenje u dugoročnom kreditu

“Mi tražimo da vlada federacije i ministarstvo finansija daju nalog da nam se otpišu zatezne kamate od 2 miliona i 121 hiljadu KM, ili da se stave na ‘standby’ minimalno šest mjeseci uz preporuku da nam vlada omogući da uzmemo jedan dugoročni kredit”, dodaje načelnik, Avdija Kovačević.

Tu nije kraj problemima. Poreska uprava je po osnovu otplate duga sa općinskih računa skidala i namjenska sredstva, što je smatra načelnik, nezakonito.

Tako su uzeta sredstva za pomoć i sanaciju šteta nastalih u poplavama, stipendije đacima, novac namijenjen za zaštitu životne sredine. Prvi čovjek Vareša tvrdi da bi, kada bi se bar taj novac vratio Općini, ona mogla stati na noge.

Izvor: Al Jazeera