Načelnik Novog Travnika protiv nastupa Thompsona

Thompsonovi koncerti već su zabranjivani u Austriji, Sloveniji i prije u Švicarskoj, te u nekoliko navrata u Njemačkoj (Wikipedia)

Načelnik bosanskohercegovačke općine Novi Travnik Refik Lendo saopćio je kako se protivi održavanju koncerta Marka Perkovića Thompsona u novotravničkoj sportskoj dvorani, prenose bh. agencije.

Nastup Thompsona u Novom Travniku najavljen je za 29. juni, a Lendo je zatražio od policije da ga zabrani, shodno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

„Općina Novi Travnik nije konsultirana od bilo koga po ovom pitanju, niti je od nas traženo mišljenje i suglasnost. Svjedoci smo da se ovakvi koncerti u okruženju otkazuju te izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost građana i posjetitelje koncerta“, navedeno je u saopćenju koje je potpisao općinski načelnik.

Lendo je upozorio Udrugu PRONT, kao organizatora, te direktora javnog poduzeća ORŠK, „koji je bez suglasnosti Općine Novi Travnik, kao vlasnika, ustupio prostor u sportskoj dvorani, da će isključivo oni snositi odgovornost ako dođe do održavanja koncerta u Novom Travniku i narušavanja sigurnosne situacije“.

Zabrane u Evropi

Jedna politička inicijativa iz njemačkog grada Wuppertala zatražila je u otvorenom pismu od uprave grada i privatnog organizatora zabranu održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona koji bi 4. juna trebao biti održan u tom gradu.

Thompsonovi koncerti već su zabranjivani u Austriji, Sloveniji i prije u Švicarskoj te više puta u Njemačkoj.

Sredinom prošlog mjeseca, mariborska općinska uprava objavila je kako je prihvatila preporuku policije tog slovenskog grada da se zabrani koncert Thompsona kojem je to trebao biti prvi nastup u Sloveniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije