Načelnik Neuma najavio blokadu granice s Hrvatskom

Načelnik Općine Neum Živko Matuško uputio je pismo bh. vlastima (Al Jazeera)

Načelnik Općine Neum Živko Matuško najavio je da će građani ove općine za dvije sedmice blokirati granične prijelaze između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi upozorili na otežanu saobraćajnu komunikaciju nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

Matuško je također zatražio da se omogući prijelaz na dva malogranična prijelaza kako bi se smanjili problemi mještana.

U pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine Matuško je upozorio da je, zbog uvođenja strožijeg režima na granicama Evropske unije, odnosno Hrvatske, došlo do problema u svakodnevnoj komunikaciji, kao što je odlazak djece u školu, te da prijeti haos za vrijeme turističke sezone.

Zatražio je da se svim građanima Neuma omogući prijelaz granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pograničnim prijelazima Radež – Vukov klanac i Duži – Imotica, uz sadašnja dva u Kleku i Zaton Dolu.

Saobraćajni kolaps

“Ukoliko se u sljedećih 15 dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane Bosne i Hercegovine kao upozorenje. Prosvjed ćemo najaviti”, napisao je Matuško u pismu institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, koje je dostavljeno i medijima.

Naveo je kako je ulaskom Hrvatske u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji, pa su sve češći saobraćajni “čepovi” kroz grad Neum, kada nastane višesatni saobraćajni kolaps.

“Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe – od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina”, upozorava Matuško.

Izvor: Agencije