Oglasi

Načelni dogovor o budžetu EU-a za 2013.

Dogovor koji obezbjeđuje stabilno finansiranje programa Unije trebaju odobriti vlade članica EU-a i Evropski parlament.
Budžet EU će slijedeće godine biti ograničen na maksimalan iznos od 132,84 milijarde euraEPA ilustracija

Pregovarači iz zemalja članica Evropske unije postigli su načelni dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu u vrijednosti od gotovo 133 milijarde eura, pri čemu je i potrošnja za ovu godinu uvećana za šest milijardi eura.

Taj dogovor, koji tek treba da odobre vlade članica EU-a i Evropski parlament, obezbjeđuje stabilno finansiranje programa Unije u sljedećoj godini, prenijela je agencija Reuters.

Dogovor, također, osigurava nastavak realizacije nekoliko programa na području zapošljavanja, školstva i istraživanja u toku ove godine, kojima je prijetilo ukidanje zbog manjka u budžetu.

"Postignut je dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu, koji će tokom narednih dana biti predat na razmatranje Evropskom vijeću i Parlamentu", izjavio je glasnogovornik Evropske komisije, ali je jedan neimenovani zvaničnik EU-a upozorio da odobrenje budžeta nije sasvim izvjesno.

Daleko veće neslaganje

U skladu sa dogovorom, budžet EU-a će sljedeće godine biti ograničen na maksimalan iznos od 132,84 milijarde eura, što je 2,9 posto više nego ove godine.

Međutim, to je značajno niže od povećanja od 6,8 posto koje su zahtijevali Evropski parlament i komisija, a predstavlja tek malo povećanje kad se uzme u obzir inflacija.

Budući da je za potrošnju u ovoj godini odobreno dodatnih šest milijardi eura, budžet za 2012. sada iznosi rekordnih 135 milijardi eura, tako da je potrošnja predviđena za sljedeću godinu, zapravo, za 1,6 posto niža u odnosu na 2012.

Uspješno okončanje pregovora o budžetu EU-a za 2013. bi omogućilo da se vlade i zvaničnici fokusiraju na temu u vezi s kojom vlada daleko veće neslaganje, odnosno na temu sljedećeg dugoročnog budžeta EU-a za period između 2014. i 2020. godine.

Evropski lideri nisu uspjeli na samitu u Briselu prošle sedmice postići dogovor o tom budžetu, a očekuje se da će o toj temu ponovo pregovarati početkom sljedeće godine.

Izvor: Agencije